TURSKA

Građani Istanbula ponovo biraju gradonačelnika: Može li Erdoan još jednom izgubiti

Bira se između Ekrema Imamolua i Binali Jildirima

Građani mogu glasati do 17:00 sati. Agencije

I.K./Avaz.ba

23.6.2019

Prema podacima Vrhovne izborne komisije (YSK), pravo glasa na ponovljenim izborima za gradonačelnika u Istanbulu ima 10.560.963 registrirana birača, koji će moći glasati na 31.342 biračka mjesta. 

Birališta su otvorena u 8 sati, po lokalnom vremenu, a građani mogu glasati do 17 sati.

Građani Istanbula birat će danas između Ekrema Imamolua (Imamoglu), kandidata Narodnog saveza (CHP i IYI Parti), i Binalija Jildirima (Yildirim), kandidata Narodne alijanse koju čine vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK parti) i Partija nacionalnog pokreta (MHP).   

Podsjetimo, građani Turske su 31. marta ove godine birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina, te gradska ili provincijska i općinska vijeća, ali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca. 

Najneizvjesnija izborna utrka za gradonačelnika vodila se u Istanbulu, gdje je pobjedu odnio kandidat CHP Ekrem Imamolu. 

Nekoliko dana kasnije Erdoanova (Erdogan) Stranka pravde i razvoja podnijela je zahtjev izbornoj komisiji Turske tražeći poništavanje i ponavljanje izbora za gradonačelnika u Istanbulu. 

Iako je Imamolu 17. aprila preuzeo certifikat za gradonačelnika od Izborne komisije Istanbula mjesec kasnije Vrhovna izborna komisije Turske većinom glasova prihvatila je  žalbu Stranke pravde i razvoja, koja se odnosila na određene neregularnosti i nezakonitosti na izborima za gradonačelnika u Istanbulu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.