SVIJET

Počinju demokratske debate: Bajden protiv svih

Demokratska stranka je na temelju anketa i prikupljenih donacija odabrala 20 kandidata

Džo Bajden. Arhiv

V. D./Avaz.ba

26.6.2019

Jedan od važnijih trenutaka za demokrate koji žele izazvati Donalda Trampa (Trump) na izborima 2020. događa se ove sedmice u Majamiju. Tamo će prvi put licem u lice debatirati 20 demokratskih kandidata pred kojima će Džo Bajden (Joe Biden) braniti svoj status favorita.

Amerikanci se psihički pripremaju za najveću političku raspravu u zemlji od kampanje 2016. godine. Riječ je o dvodnevnom događaju koji počinje u srijedu i na kojem će 24 demokratska kandidata pokušati istaknuti svoje prednosti. Ili posrnuti na prvoj prepreci.

Bivši Obamin potpredsjednik Bajden, koji po treći put ulazi u borbu za demokratsku nominaciju, glavni je favorit u dosad najraznovrsnijoj ponudi kandidata u historiji američke demokratije.

Vodi u anketama

Bajden vodi u svim anketama, pa je na njemu pritisak da uvjeri milione glasača koji će uživo pratiti raspravu da zaslužuje ostati na vrhu.

Kao i njegovi rivali, Bajden je većinu prošlog vikenda proveo u kampanji. U Južnoj Karolini je stanovnicima rekao kako se nada da će biti njihov kandidat, ali je ukazao i na važnost zajedništva.

- Ko god na kraju bio demokratski kandidat, moramo se držati zajedno i izabrati demokratskog predsjednika SAD poručio je u gradu Kolumbiji.

Bajdenu za vrat dišu senator Berni Sanders (Bernie) na drugom mjestu, senatorica Elizabet Voren (Elizabeth Warren), te još niz kandidata.

Sanders protiv Bajdena

Debata će se održati u dvije večeri. Demokratska stranka je na temelju anketa i prikupljenih donacija odabrala 20 kandidata, podijelivši ih u dvije grupe.

Rasprava od koje se više očekuje održat će se drugog dana, kad će se umjereni Bajden suprotstaviti 77-godišnjem Sandersu, zagovorniku demokratskog socijalizma.

Sanders je po pitanju zdravstva i ekonomske nejednakosti gurnuo stranku dodatno ulijevo, nakon što 2016. nije uspio postati njen glavni kandidat u završnoj borbi s Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Najavio je da će debatu iskoristiti kao platformu za davanje podrške zdravstvenom osiguranju za sve građane, protivljenju ratu u Iraku i osudu "katastrofalnih trgovinskim sporazumima". Ukratko, naglasit će po čemu se razlikuje od Bajdena, svog glavnog rivala.

Tramp je najavio da bi mogao gledati raspravu i osvrnuti se na nju na Twitteru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.