PREGOVORI SE NASTAVLJAJU

Historijski trenutak: Tramp u demilitariziranoj zoni između dvije Koreje

Južnokorejski predsjednik ranije je izjavio da će rukovanje između Trampa i Kim Jong-una predstavljati značajan kamen temeljac

L.Đ./Avaz.ba

30.6.2019

Donald Tramp i Kim-Jong un. AFP

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) doputovao je u demilitarizovanu zonu koja razdvaja dvije Koreje pred sastanak sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-Unom.

Tramp i predsjednik Južne Koreje Mun Đaein posjetili su stražarnicu na najsjevernijem dijelu južnokorejske strane demilitarizirane zone.

Američki predsjednik i lider Sjeverne Koreje sastat će se unutar zajedničke sigurnosne zone kojom patroliraju vojnici obje Koreje nedaleko od granice.

Južnokorejski predsjednik ranije je izjavio da će rukovanje između Trampa i Kim Jong-una predstavljati značajan kamen temeljac u procesu denuklearizacije Sjeverne Koreje.

Dvojica lidera usaglasili su se danas da će nastaviti razgovore o nuklearnoj krizi.

- Sastanak je bio veoma dobar. Vidjet ćemo šta će se desiti - rekao je Tramp nakon sastanka sa Kim Jong- unom u demilitariziranoj zoni između dvije Koreje.

Prema njegovim riječima, obje strane će uspostaviti timove za pokretanje razgovora s ciljem da Sjeverna Koreja odustane od nuklearnog programa.

Susret dvojice lidera desio se u selu Panmundžeom, takozvanom mirovnom selu na samoj granici između dvije Koreje.

Tramp je postao prvi američki predsjednik koji je kročio na teritoriju Sjeverne Koreje nakon prelaska demilitarizovane zone i rukovao se sa Kim Jong-Unom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.