KRIZA Najteža mediteranska tragedija

Libijska obalna straža izvukla desetke tijela utopljenih migranata

Fena
26.07.2019 17:27

Dio migranata spašen

Foto: AFP

Libijska obalna straža u petak je izvukla desetke tijela migranata koji su pokušali krenuti prema Evropi i nestali su u moru, dok se operacije potrage nastavljaju dan nakon što je 150 ljudi, među kojima su žene i djeca, upalo u more i strahuje se da su se utopili kada su se njihovi čamci porevrnuli u Mediteranu.

Vodeći zvaničnik UN-a opisao je jučerašnji brodolom kao "najtežu mediteransku tragediju" do sada u ovoj godini.

Također u petak, libijske vlasti su prebacile destke migranata spašenih iz jučerašnje katastrofe u prihvatni centar u blizini Tripolija koji je bio metom zračnog udara u ovom mjesecu, uprkos protivljenja UN-a takvom potezu, saopćio je UNHCR.

Agencija protiv nelegalne imigracije u Tripoliju saopćila je da je oko 350 migranata bilo ukrcano u dva gumena čamca koja su se prevrnula u četvtak u blizini obale kod libijskog grada Khomsa, oko 120 kilometara istočno od Tripolija.

Migrantu su državljani Eritreje, Egipta, Sudana i Libije, saopćila je agencija.

Libijski zvaničnici saopćili su da je više od 130 migranata spašeno od četvrtka. Najmanje 12 ih je prebačeno u bolnicu u Khomsu dok su ostali odvedeni u razne prihvatne centre, uključujući Tajouru, smješten u blizini linija fronta u borbama između suparničkih libijskih frakcija. Zvaničnici su tražili da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da o tome izvijeste medije.

Tajoura je pogođena 3. jula u zračnom udaru u kome je ubijeno više od 50 ljudi, i potegao je nove brige oko tretmana migranata u Libiji.

Šarlo Jaksli (Charlie Yaxley), portparol UN-ove agencije za izbjeglice, usprotivio se prebacivanju spašenih migranata u Tajouru, rekavši da se "to mora zaustaviti" i da taj prihvatni centar treba biti zatvoren.

- Izgleda da naš zajednički poziv da se zatvori Tajoura nije saslušan. Time se svjesno dovode u opasnost životi tih ljudi - objavio je Vinsen Košetel (Vincent Cochetel), specijalni izaslanik UNHCR- za centralni Mediteran u tweetu u petak.

Nakon ustanka uz podršku NATO-a u kome je svrgnut i ubijen dugogodišnji libijski čelnik Muamar Gadafi u 2011., Libija je postala glavna polazna tačka za migrante i izbjeglice koje traže bolji život u Evropi. Trgovci ljudima i oružne grupe iskoristili su libijski haos nakon Gadafijevog svrgavanja, i mnogi od njih umiješani su u sve šira zlostavljanja migranata, među kojima su mučenja i otmice radi otkupnine.

Jučerašnji brodolom "najteža je mediteranska tragedija" do sada u ovoj godini, izjavio je visoki komesar UN-a za izbjeglice Filipo Grandi, prenosi Associated Press.

Komentari

NA VRH