SVJETSKA VIJEST

Osama Bin Laden je ubijen 2. maja 2011. godine: Jučer su Amerikanci objavili da je mrtav i njegov nasljednik

Za njegovim ocem se tragalo 10 godina

Nakon 8 godina ubijen i nasljednik vođe zloglasne El - Kaide. Arhiv

Piše: E. T. / Avaz.ba

1.8.2019

Osama Bin Laden, vođa, tada najzloglasnije terorističke organizacije El Kaide, ubijen je u Pakistanu, 2. maja, 2011 godine. Vijest je tada objavio američki predsjednik Barack Obama. Ubile su ga američke snage. Vlasti SAD-a su tada potvrdile da su Osamu bin Ladena, i članove njegove porodice, ubile američke vojne snage na jednom imanju nedaleko od pakistanskog grada Islamabada. 

Vijest je objavio sam predsjednik Obama u kratkom obraćanju naciji iz Bijele kuće. SAD sa saveznicima tragala za bin Ladenom od kraja 2001., otkako je nestao u Afganistanu. 

Bin Laden je bio broj jedan na top listi najtraženijih bjegunaca američkih vlasti. Kao osnivača i vođu El Kaide, organizacije koja stoji iza napada 11. septembra 2001. na tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra i Pentagon, SAD ga smatraju odgovornim za smrt više od 3.000 ljudi samo u tom napadu, kao i za brojne druge napade i zlodjela širom svijeta.

Osam godina poslije, ubijen je i njegov sin Hamza bin Laden. Hamza se često navodio kao nasljednik na čelu El-Kaide. Informaciju su potvrdila tri neimenovana američka zvaničnika koja navode da su o ovom saznala iz obavještajne službe. 

Hamza bin Laden posljednji je put u javnosti viđen na snimku koji je objavila El-Kaida prošle godine, a u kojem prijeti Saudijskoj Arabiji.  Tada je pozivao narod na revolt protiv režima vladajuće dinastije. Vjeruje se da je Hamza bin Laden rođen 1989. godine. 

U februaru ove godine američki Stejt department raspisao je nagradu od milion dolara za bilo kakve informacije o Hamzi, za kojeg je navedeno da je "vođa El-Kaide u nastajanju", koji je već prijetio Americi i njenim saveznicima, piše NBC.

ZA "glavu" Hamze bin Ladena raspisana i nagrada od milion dolara - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.