TRŽIŠTE Prijetnje novim carinama rasplamsale strah

Američke dionice jučer pretrpjele najgori dan u godini, pala sva tri glavna indeksa

Trgovinske tenzije između SAD i Kine mogle bi dodatno eskalirati

Fena
06.08.2019 11:39

Pada vrijednost američkih dionica

Foto: AFP

Američke dionice pretrpjele su u ponedjeljak svoj najgori dan u godini, jer ulagači očekuju da će prijetnje američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) novim carinama na kineski uvoz pogoršati trgovinske izglede i dalje dovesti do usporavanja globalnog ekonomskog rasta.

Sva tri glavna indeksa znatno su pala - Dow je izgubio 2,9 posto, S&P 500 je oslabio za 2,98 posto, a Nasdaq za 3,47 posto.

Tržište pažljivo prati napredak tekućih trgovinskih razgovora između SAD i Kine, a Trampove prijetnje novim carinama rasplamsale su strah da bi trgovinske tenzije između SAD i Kine mogle dodatno eskalirati.

Tramp je u četvrtak napisao da će uvesti dodatne carine od 10 posto na preostali kineski uvoz vrijedan 300 milijardi američkih dolara, počevši od 1. septembra.

U svom odgovoru Kina je navela da neće isključiti mogućnost uvođenja dodatnih carina na američke poljoprivredne proizvode s ugovorima sklopljenim nakon 3. avgusta, a uključene kineske kompanije zaustavile su kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

Komentari

NA VRH