ANKARA Predsjednik Turske nakon sastanka sa ambasadorima

Erdoan: Branit ćemo nacionalne interese ako bude potrebno i upotrebom sile

Nema konkretnih dokaza da sistem S-400 šteti NATO-u ili programu F-35

Fena
07.08.2019 08:33

Redžep Tajip Erdoan

Foto: Fena

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je u Ankari kako će njegova zemlja po svaku cijenu braniti svoje nacionalne interese, kako kroz dijalog i diplomatiju tako i ako to bude potrebno, upotrebom sile.

Erdoan se jučer obratio u Ankari tokom susreta s turskim ambasadorima, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja.

Govoreći o borbi protiv FETO-a, on je kazao kako od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) očekuje konkretne korake bilo da je riječ o izručenju čelnika terorističke organizacije Fetullahci (FETO) Turskoj, bilo o prekidu snabdijevanja terorista PKK/YPG-a oružjem.

- Od Amerike očekujemo konkretne korake bilo u izručenju vođa FETO-a našoj zemlji, bilo o okončanju snabdijevanja terorističke organizacije PKK/YPG oružjem - rekao je Erdoan.

Kada je riječ o raketnom sistemu S-400, koji Turska nabavlja od Rusije, Erdoan je poručio kako nema konkretnih dokaza da sistem S-400 šteti NATO-u ili programu F-35.

- Mi ćemo sigurno braniti naše nacionalne interese, kada to bude potrebno dijalogom, ali isto tako i blažim elementima sile. Nekada i prinudnim alatima diplomatije, ali kada to bude potrebno i korištenjem stvarne sile", poručio je Erdoan.

Osvrnuvši se na odnose Turske i EU, Erdoan je rekao: "Ako EU želi da postane globalni igrač mora prvo pridobiti Tursku. Članstvo Turske ne smije biti žrtva volje nekoliko zemalja".

Turski predsjednik je u obraćanju pružio podršku Palestincima, kazavši da "Palestinu i našu prvu kiblu Jerusalem nećemo prepustiti okupatorima". 

Komentari

NA VRH