MOSKVA

Žele im oduzeti dijete jer su bili na protestima opozicije

Tužilaštvo tvrdi da su roditelji ugrozili sigurnost i zdravlje djeteta i da im stoga treba biti oduzeto pravo roditeljstva

Par Prokazov u šoku i nevjerici. BBC

Piše: G. M.

7.8.2019

Tužioci u Rusiji žele oduzeti roditeljska prava jednom paru nakon što je jednogodišnjeg sina odveo na protest opozicije koji vlasti nisu odobrile.

Tužilaštvo u izjavi navodi da je par doveo bebin život u opasnost dajući ga trećoj osobi. Oni su rekli za BBC da su, jednostavno, dali dijete prijatelju da ga pričuva.

Hiljade privedenih

Demonstracije 27. jula bile su jedan u nizu protesta protiv isključivanja opozicionih kandidata na gradskim izborima u Moskvi sljedećeg mjeseca. Hiljade ljudi privedene su tokom protesta i u danima koji su uslijedili.

Tužilaštvo tvrdi da su roditelji ugrozili sigurnost i zdravlje djeteta i da im stoga treba biti oduzeto pravo roditeljstva.

Također se navodi da otac djeteta ima samo privremeni boravak u Moskvi i da stoga nema pravo glasa na izborima.

U saopćenju se navodi da se provodi istraga protiv roditelja koji su doveli svoju mladu djecu na proteste i drugih osoba koje su ohrabrivale maloljetnike da učestvuju u demonstracijama od 27. jula do 3. avgusta.

S druge strane, par Dmitrij i Olga Prokazov kazali su da su bili u šetnji kada su naišli demonstranti.

Oštra osuda 

- Znali smo da se održavaju protesti za poštene izbore i solidarizirali smo se s demonstrantima, tako da nismo bili uplašeni – rekao je Prokazov.

Ispričao je da je vidio svog prijatelja Sergeja Fomina u grupi demonstranata i da mu je predložio da idu zajedno. U jednom trenutku Dmitrij je dao Sergeju bebu da je pričuva. On je opisao Sergeja kao svog najboljeg prijatelja.

- Ni u jednom trenutku nije mi palo na pamet da radim nešto pogrešno – kazao je otac djeteta.

Aktivisti su najoštrije osudili ovaj čin tužilaštva kao žestok pritisak na građane i napad na ljudska prava.

Masovna hapšenja u Moskvi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.