IZVIĐAČI ZA RATNU FLOTU Obavljat će dosadan, prljav i opasan posao, a njima neće upravljati ljudi

Američka mornarica će za pet godina imati ratni brod kakav svijet nije vidio

Bit će to najveći brod bez posade i opremljen za provođenje niza operacija samostalno ili u saradnji s ostalim plovilima

Popular Mechanics / Dž. B.

Američka mornarica u potrazi je za idejama za izgradnju broda kojim neće upravljati ljudi, odnosno broda koji su nazvali ''Large Unmanned Surface Vehicle'' (LUSV). Plan im je izgraditi deset takvih brodova u sljedećih pet godina.

Bit će izviđači za ratnu flotu, opremljeni sofisticiranim radarima i sonarima ili će prevoziti protuzračne i krstareće rakete. Uz to provodit će, kako kažu, dosadan, prljav i opasan posao.

400 miliona dolara za dva

  • LUSV će imati mogućnost za provođenje poluautonomnih ili potpuno autonomnih operacija

    LUSV će imati mogućnost za provođenje poluautonomnih ili potpuno autonomnih operacija

    Foto: Američka mornarica


U njihovom pozivu stoji kako bi takav brod trebao biti izdržljiv i imati mogućnost za prijevoz različitog tereta u misijama bez posade i tako poboljšati snagu mornarice. Bit će opremljen za provođenje niza operacija samostalno ili u saradnji s ostalim plovilima. LUSV će imati mogućnost za provođenje poluautonomnih ili potpuno autonomnih operacija, a njime će se moći upravljati iz daljine.

''U.S. Naval Institute News'' objavio je i detalje takvog LUSV-a.

- U budžetu za fiskalnu 2020. godinu mornarica je zatražila 400 miliona dolara za izgradnju dva LUSV-a koja će biti dužine od 60 do 90 metara s istisninom oko 2.000 tona kao dio programa razvoja i istraživanja - najavili su.  

Plan im je izgraditi dva broda svake godine u razdoblju od pet godina, piše ''Popular Mechanics''. 

LUSV bi bio najveći brod bez posade i zapravo laka fregata u trenutku dok mornarica nema takvih brodova. Za svaki slučaj imat će i određene mogućnosti za prihvat manjeg broja ljudske posade.

Generalno će biti nenaoružan brod, ali s mogućnošću za prihvat opterećenja protubrodskih i krstarećih raketa.

Snažan brod s velikim palubama

U tom smislu, bit će produžetak mornaričke flote razarača i bojnih krstaša i poboljšati flotu dodatnim oružjem. LUSV će biti izviđač koji će ploviti ispred brodova i detektirati prijetnje prije nego što ih uoče drugi.

Taj ''robotski brod'' u Pentagonu se vodi pod projektom ''Overlord'', koji je nastojao pretvoriti komercijalne brze brodove, koji se najčešće koriste za servis i opskrbu naftnih platformi na moru, u eksperimentalne brodove bez posade koji imaju mogućnost da plove morima hiljadama kilometara, sedmicama bez ljudskog kontakta.

Bio bi to snažan brod s velikim palubama na kojima će se moći staviti različite vrste oružja ili senzora.

Nastao je na primjeru ''Sea Huntera'', broda bez posade, nešto manjeg i slabijeg, izgrađenog 2016., a ove je godine uspješno odradio put od kopna do Havaja. 

Više o temi Američka mornarica

NA VRH

Podijeli članak na