SVIJET Traže rješenje za izlazak Velike Britanije iz EU

Merkel dala rok od 30 dana Džonsonu da ponudi alternativu ''backstopu''

Francuski predsjednik upozorio da neće biti novih pregovora o Brexitu

Fena
22.08.2019 09:48

Angela Merkel i Boris Džonson

Foto: AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je rok od 30 dana Velikoj Britaniji da ponudi alternativu "backstopu" kako bi se osiguralo britansko napuštanje Evropske unije, ali je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) upozorio da neće biti novih pregovora o Brexitu. 

Više od tri godine nakon što su Britanci glasali za napuštanje Evropske unije, nejasno je po kojim će uvjetima, i hoće li uopće, druga najveća ekonomija u Evropi napustiti Uniju, nakon 46 godina članstva. 

Boris Džonson (Johnson), zagovornik Brexita pod svaku cijenu, koji je postao britanski premijer prije mjesec, smatra da će prijetnja Brexita bez sporazuma, odnosno njegovih posljedica, uvjeriti Merkel i Makrona da bi EU trebala sklopiti sporazum u posljednji tren, kojim bi se ispunili njegovi zahtjevi. 

Govoreći u Berlinu pored Angele Merkel u uredu kancelarke, Džonson je više puta kazao da "backstop", zaštitni mehanizam kojim se izbjegava povratak tvrde granice u Irskoj, a na koji je pristala njegova prethodnica Tereza Mej (Theresa May), mora biti u potpunosti uklonjen. 

- Rečeno je da ćemo vjerovatno pronaći rješenje kroz dvije godine. Ali mogli bismo pronaći rješenje u idućih 30 dana, zašto ne - rekla je njemačka kancelarka. 

Džonson je potvrdio da mu je Merkel dala 30 dana da predloži alternativu i dodao kako postoji dovoljno prostora za dogovor. 

Ali samo sat nakon razgovora s Merkel, francuski predsjednik Emanuel Makron je rekao da zahtjevi Džonsona za ponovnim pregovaranjem o sporazumu, uključujući pitanje irske granice, nisu izvodljivi. Džonson se treba danas sastati s Makronom u Parizu.

Upitan o udaljenosti pregovaračkih pozicija između Londona i ostalih 27 članica EU, Džonson je rekao: „Ako tome pristupimo s dovoljno strpljenja i optimizma, to možemo i ostvariti."

Komentari

NA VRH