OBJAVLJEN SNIMAK Saudijski novinar ubijen u oktobru 2018.

Stravičnih posljednjih pola sata života Džamala Kašogija: Pročitajte transkript njegovog razgovora s ubicama

Oduvijek radim s leševima, znam kako ih treba izrezati, iako nikad nisam radio s toplim truplima, ali i s tim ću lako

E. Ma. / Avaz.ba
10.09.2019 12:05

Džamal Kašogi

Foto: Agencije

Objavljen je uznemirujući transkript audiosnimka na kojem se čuje razgovor novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) s pripadnicima saudijskog odreda smrti koji su ga prošle godine likvidirali u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Turski dnevni list "Daily Sabah" imao je pristup snimci turske obavještajne službe, a transkript komunikacije u konzulatu otkrio je o čemu je Kašogi sa 15 članova tima za ubistvo netom prije likvidacije u oktobru 2018. godine razgovarao. 

Tijelo u torbi

Kašogi, novinar "Washington Posta" koji je živio u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu da bi dobio dokumente za vjenčanje koje je planirao, no tamo je ubijen i raskomadan.

Na jednom snimku čuje se razgovor Mahera Abdulaziza Mutreba, višeg saudijskog obavještajnog službenika i tjelohranitelja saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana (Mohammed), i dr. Salaha Muhameda el-Tubaigija (Muhammed Al-Tubaigy), čelnog čovjeka Odjela za forenziku u saudijskoj obavještajnoj službi, koji se odvijao samo 12 minuta prije nego što je Kašogi stigao u konzulat.

Mutreb: Je li moguće da tijelo smjestimo u torbu?

El-Tubaigi: Ne. Preteško je. Oduvijek radim s leševima. Znam kako ih treba izrezati. Iako, nikad nisam radio s toplim truplima, ali i s tim ću lako. Obično stavim slušalice na uši i slušam muziku kad režem leševe. Tokom postupka naspem kafu i pušim. Nakon što raskomadam tijelo, vi ćete dijelove tijela staviti u plastične vreće, staviti ih u kofere i iznijeti iz zgrade.

Al-Tubaigi je potom rekao da niko od njegovih nadređenih ne zna što namjerava učiniti, kao ni da ga nema ko zaštititi. Na kraju razgovora Mutreb je pitao je li u konzulat stigla "životinja koju treba žrtvovati", nakon čega neidentificirani član odreda za smrt kaže: "Stigao je."

Ako je suditi po snimkama i reakcijama, Kašogija je u konzulatu dočekalo poznato lice, nakon čega su novinara odveli u jednu od prostorija.

Mutreb je tada Kašogiju rekao da ga moraju vratiti u Rijad po nalogu Interpola.

- Ovdje smo da vas odvedemo - rekao je Mutreb.

Kašogi je uzvratio da se protiv njega ne vodi nikakav postupak te da ga vani čeka vjerenica. Na pitanje ima li mobitel kod sebe, novinar odgovara da ima dva iPhonea.

Mutreb: Ostavite sinu poruku.

Kašogi: Što da kažem svom sinu?

Mutreb: Napisat ćete mu poruku. Hajdemo probati; pokažite nam.

Kašogi: Šta da napišem - ''vidimo se uskoro''?

Neidentificirani član odreda za ubistvo: Skrati.

Mutreb: Napisat ćeš nešto poput: ''U Istanbulu sam. Ne brini ako me nećeš uspjeti kontaktirati.''

Kašogi: Ne bih trebao reći da sam otet.

Neidentificirani član odreda za ubistvo: Skini jaknu.

Kašogi: Kako se ovakvo nešto može odvijati u konzulatu? Neću ništa napisati.

Neidentificirani član odreda za ubistvo: Skrati.

Kašogi: Neću ništa napisati.

Mutreb: Napišite, gospodine Džamal. Požurite. Pomozite nam kako bismo mi mogli pomoći Vama jer, na koncu, odvest ćemo Vas natrag u Saudijsku Arabiju, a ako nam ne pomognete, znate šta će se dogoditi.

Kašogi: Ovdje je peškir. Jeste li me drogirali?

El-Tubaigi: Uspavat ćemo Vas.

Nakon što su ga drogirali, Kašogi im je rekao da mu ne zatvaraju usta jer je astmatičar.

- Ne činite to, ugušit ćete me - bile su posljednje Kašogijeve riječi.

Plastična kesa

Ubice su tada Kašogiju preko glave stavili plastičnu vreću, nakon čega se ugušio. Na snimku se može čuti borba ubica s novinarom koji se guši, kao i njegov posljednji uzdah. 

Potom se na snimku mogu čuti jezivi zvukovi obdukcijske pile kojom je El-Tubaigi komadao tijelo ubijenog novinara. Ovaj zvjerski postupak trajao je otprilike pola sata.

Ostaci Kašogijevog tijela još nisu pronađeni. 

Turska je likvidaciju saudijskog novinara nazvala ubistvom s predumišljajem koje su vodile saudijske vlasti, dok saudijski vlastodršci to negiraju. Brane se da je Kašogi ubijen u akciji odmetnika.

Komentari

NA VRH