SVIJET

Ministarstvo vanjskih poslova Češke: Priznali smo Kosovo u potpunosti i definitivno

Reakcija povodom najave predsjednika Zemana da će pokušati vidjeti da li je moguće povući priznanje

Ministarstvo vanjskih poslova Češke: Bez promjene odluke. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

12.9.2019

Ministarstvo vanjskih poslova Češke saopćilo je danas da je zvanični Prag priznao Kosovo kao državu u potpunosti i definitivno, te da Češka nikad nije povukla svoje priznanje nijedne države.

Ova izjava je uslijedila nakon najave predsjednika te države Miloša Zemana da će pokušati vidjeti je li moguće povlačenje priznanja Kosova.

-Vlada Češke priznala je Republiku Kosovo i istovremeno dala saglasnost za uspostavljanje diplomatskih odnosa. Riječ je o priznanju države, koje je sa stanovišta međunarodnog prava potpuno i konačno. Češka također u svojoj praksi nikad nije povukla priznanje nijedne države- saopćilo je Ministarstvo na svom sajtu.  

Dodaje se da Češka ima interes očuvati međunarodne sporazume sa Kosovom. 

Ministarstvo vanjskih poslova istaklo je da je Češka potpisala s Kosovom da, kao država nasljednica, stupa u bilateralne međunarodne sporazume iz perioda od 1936. do 1999. još iz vremena Čehoslovačke i bivše Jugoslavije, te da su se s kasnijim sporazumima o readmisiji i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja složili svojim potpisom, odnosno opunomoćenjem i tadašnji predsjednik Vaclav Klaus i sadašnji Miloš Zeman. 

Češki mediji upozoravaju da bi, ako bi Češka povukla priznanje i prestala priznavati Kosovo, nastali problemi s tim bilateralnim sporazumima i da ne bi mogla tražiti da se njihove odredbe ispunjavaju.

Nagađanja da bi Zeman mogao uspjeti u svojoj inicijativi presjekao je danas češki premijer Andrej Babiš kad je rekao da će pričati o tome sa Zemanom i predsjednicima oba doma Parlamenta na sastanku o koordinaciji vanjske politike za mjesec, ali da ne vidi razlog da Češka mijenja stav prema priznanju Kosova. 

Predsjednik Češke Miloš Zeman: Najavio da će pokušati vidjeti može li se povući priznanje Kosova. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.