TEKSAS Rizik kupanja u slatkoj vodi

Otišla na plivanje, a sada joj se ljekari bore za život

Parazit koji ulazi u tijelo kroz nos i ne može se progutati, izaziva infekciju mozga i meningoencefalitis

I. K. / Avaz.ba
15.09.2019 11:05

Lili Avant je u induciranoj komi već nekoliko dana

Foto: NBC

Desetogodišnja djevojčica iz Teksasa bori se za život nakon što se na kupanju u jezeru zarazila parazitom koji izjeda mozak.

Lili Avant (Lily) nalazi se u induciranoj komi već nekoliko dana, a ljekari pokušavaju smanjiti otok na njenom mozgu, nakon što se zarazila parazitom Naegleria fowleri, koji izjeda mozak. 

Ova vrsta amebe može se naći u toploj svježoj vodi i jezerima, a djevojčica ju je dobila najvjerovatnije nakon što je plivala u rijeci nekoliko dana prije.

- Mislili smo prvo da je virus, jer su simptomi isti, pa su je poslali kući iz bolnice. Njeno stanje  pogoršalo se za nekoliko dana, pa je bez svijesti hitno primljena u bolnicu. Oči su joj bile otvorene, bila je tu, ali bez ikakve reakcije. Ništa! - kaže njena rodica Vendi Skot (Wendy Scott).

Parazit koji ulazi u tijelo kroz nos i ne može se progutati, izaziva infekciju mozga i meningoencefalitis.

Iako je ova bakterija česta, ovako teški slučajevi zaraze nisu. Ipak, onaj ko se zarazi, teško da može preživjeti. Zapravo, do sada je zabilježeno samo petero ljudi u svijetu koji su preživjeli ovu bakteriju. 

- Ishod je skoro uvijek fatalan. Međutim, sve nas zabrinjava činjenica da je ovaj parazit čest - ističu iz zdravstvenih službi u Teksasu.

Od trenutka zaraze nakon pet dana se pojavljuju simptomi, a pacijent umire otprilike 18 dana poslije. 

Avant je trenutno sedam dana u komi, pa je njena porodica odlučila biti pozitivna do samog kraja i nada se najboljem mogućem ishodu.

Komentari

NA VRH