SVIJET

Susret Zakerberga i Trampa u Ovalnom uredu: Ugodan i konstruktivan, bez detalja

Na sastanku u Kongresu odbacio je ideju o prodaji Instagrama i WhatsAppa

Trump i Zakarberg. Twitter

Sl. M. / Avaz.ba

20.9.2019

Čelnik Facebooka Mark Zakarberg (Zuckerberg) imao je "konstruktivan sastanak" s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trumpom) u četvrtak u Bijeloj kući, saopćeno je iz kompanije, a na sastanku u Kongresu odbacio je ideju o prodaji Instagrama i WhatsAppa.

Zakarberg se sastao s "kreatorima politikama kako bi saslušao šta ih brine i razgovarao o regulaciji interneta u budućnosti", rekao je portparol Facebooka.

Tramp je tvitao da je imao "ugodan sastanak s Markom Zakerbergom u Ovalnom uredu", ne navodeći detalje. 

Zakerberg, koji je prošle godine posjetio Kapitol Hil i svjedočio pred američkim Kongresom zbog skandala firme "Cambridge Analytica", sastao se jučer prije sastanka s Trampom i s brojnim republikancima, uključujući senatore Džoša Hulija (Josh Hawley) i Džona Kornina (John Cornyn).

Hulija je tvitao da je izazvao osnivača Facebooka da pokaže da je kompanija "ozbiljna u vezi s pristranosti, privatnosti i konkurencije" prodajom WhatsAppa i Instagrama i omogućavanje neovisnoj, trećoj strani nadzor nad cenzurom.

- Odgovorio je na oba (prijedloga) - tvitao je senator.

Kornin je rekao kako su na "otvorenom sastanku punom poštovanja raspravljali o odgovornostima društvenih medija, regulacijskim prijedlozima, izbornoj sigurnosti, privatnosti i cenzuri konzervativnih glasova na društvenim medijima". 

Facebook je jedna od najvećih tehnoloških kompanija od koje je pravosudni odbor američkog Kongresa zatražio emailove i pravne podneske. Savezni regulatori i glavni tužioci gotovo svih 50 američkih država također su pokrenuli vlastite istrage Facebooka i Googlea. 

Društveni medij je kritiziran jer je dopustio trolovima koje je navodno podržavala Rusija da objavom oglasa utječu na predsjedničke izbore 2016. na kojima je Tramp došao na vlast.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.