PROTESTI

Kina udvostručila broj raspoređenih snaga sigurnosti u Hong Kongu

Pripremaju se za pogoršanje nemira

Udvostručen broj kineskih vojnika u Hong Kongu. Arhiva

Avaz.ba

30.9.2019

Kina je u najdramatičnijem potezu Pekinga u pripremi za potencijalno pogoršanje nemira u globalnom finansijskom centru poduplala broj raspoređenih snaga sigurnosti u Hong Kongu, navode strani ambasadori i sigurnosni analitičari. 

Peking je prošlog mjeseca preselio hiljade vojnika preko granice u ovaj nemirni grad, koji je od juna zatrpan protestima. Državna novinska agencija Xinhua opisala je akciju kao rutinsku "rotaciju" ključnih sila koje je Kina zadržala u Hong Kongu od preuzimanja grada od Velike Britanije 1997. godine. Mjesec poslije, sedam azijskih i zapadnih ambasadora saopćilo je za Reuters da su sigurni da raspoređivanje sila uopće nije rotacija nego pojačavanje. Tri ambasadora rekla su da se broj kineskog vojnog osoblja u Hong Kongu više nego udvostručio od početka protesta protiv vlade u junu. Broj kineskog vojnog osoblja porastao je sa tri do pet hiljada u prethodnim mjesecima na 10 do 12 hiljada sada. Ambasadori vjeruju da je, kao rezultat, Kina okupila najveću ikad aktivnu vojnu silu Narodne oslobodilačke vojske, kao i ostalog osoblja i opreme za borbu protiv pobune u Hong Kongu. Pet diplomata reklo je da pojačanje uključuje i elemente Narodne oružane policije, paravojne kopnene jedinice za borbu protiv pobune. Do sada prisustvo ove policijske jedinice u Hong Kongu nije bilo javno poznato. 

Pojačanje u Hong Kongu uključuje opremu za suzbijanje urbanog nasilja, uključujući vozila s vodenim topovima i kamione koji se koriste za postavljanje barikade od bodljikave žice. Neki analitičari navode da je pojačano prisustvo kineskih snaga jače nego što je bilo očekivano. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.