TEHERAN

Brat iranskog predsjednika osuđen na pet godina zatvora

Novi udarac Rohaniju usred svađe sa zapadnim zemljama

Ferejdun: Uhapšen prije dvije godine. Arhiva

A. P. / Avaz.ba

2.10.2019

Brat iranskog predsjednika Hasana Rohanija osuđen je na pet godina zatvora zbog korupcije, javljaju državni mediji.  

- Husein Ferejdun osuđen je na pet godina zatvora - rekao je u utorak portparol pravosuđa Gulam Husein Esmaili na konferenciji za novinare.

Ferejdun je uhapšen 2017. godine nakon dugogodišnjih optužbi za korupciju i primanje mita, dok je bio podložen "višestrukim istragama", saopćilo je tada iransko pravosuđe.  

Esmaili je u utorak rekao da je Ferejdun, specijalni savjetnik Rohanija, još uključen u još jedan sudski slučaj koji je "u studiji u tužilaštvu i još nije poslan sudiji", a da nije ponudio druge detalje. Odluka suda predstavlja još jedan udarac Rohaniju koji se nalazi usred svađe sa zapadnim zemljama zbog toga što Iran zaustavlja poštivanje nekoliko sporazuma u okviru značajnog višenacionalnog nuklearnog sporazuma čiji je cilj sprečavanje njegove nacije da nabavi nuklearno oružje. Iran je, također, optužen da je destabilizirao regiju agresivnim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su Rohanijevu vladu optužile za napad dronovima na saudijske naftne objekte.

U odvojenom slučaju, u utorak je iransko pravosuđe na 10 godina zatvora osudilo dvije osobe zbog špijuniranja Irana za SAD i treću osobu zbog špijuniranja za Britaniju, prenose državni mediji.  

Četvrta osoba osuđena za špijuniranje za SAD dobila je smrtnu kaznu, rekao je Esmaili ne identifiravši tu osobu. Esmaili je otkrio identitete špijuna, rekavši da se američki špijuni zovu Ali Nafarijeh i Muhamed Babapur, a britanski Amir Nasad. Kazne su uslijedile nakon što je Iran u julu najavio da je razbio američki špijunski lanac, uhapsivši 17 iranskih državljana koji su radili za Centralnu obavještajnu agenciju (CIA). 

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) opisao je ovu priču kao „totalnu laž“.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.