SVIJET

Pens tvrdi da Bajden i njegov sin trebaju biti istraženi

Američki narod ima pravo znati jesu li potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država ili njegova porodica profitirali od njegovog položaja

Majk Pens. Agencije

E. Ma. /Avaz.ba

4.10.2019

Američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) dao je punu potporu pozivu predsjednika Donalda Trampa (Trump) da se istraže poslovi bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i njegovog sina s Ukrajinom, rekavši da američki narod zaslužuje znati činjenice.

- Američki narod ima pravo znati jesu li potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država ili njegova porodica profitirali od njegovog položaja - rekao je Pens novinarima u Arizoni.

U telefonskom razgovoru u julu, predsjednik Tramp zatražio je od ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da istraži Bajdena, vodećeg demokratskog kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, kao i njegovog sina Hantera (Hunter). 

Taj je zahtjev u centru istrage za opoziv koju su pokrenuli demokrati u Zastupničkom domu optuživši predsjednika da je zloupotrijebio dužnost koju obavlja kako bi prikupio kompromitirajuće podatke o svom političkom protivniku.

Tramp je više puta upozorio na to da je Bajden izvršio pritisak na Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužioca, jer je on pokrenuo istragu o ukrajinskoj plinskoj firmi u čijem je upravnom odboru sjedio Hanter Bajden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.