ŠOKANTNO

SAD: Devetogodišnje dijete optuženo za ubistvo pet osoba

Najmlađi osumnjičeni za ubistvo još od 2006. godine

Petero poginulo u požaru. Printscreen

Avaz.ba / Index.hr

9.10.2019

Devetogodišnje dijete je optuženo za ubistvo s predumišljajem troje djece i dvije odrasle osobe u zabavnom parku u Ilinoisu u SAD-u. 

Pored toga je optuženo i za podmetanje požara. Spol djeteta nije otkriven.  U požaru je poginulo jedno jednogodišnje dijete, dvoje dvogodišnje djece te 34-godišnji muškarac i 69-godišnja žena. Sve se dogodilo u zabavnom parku Timberline Mobile, u mjestu Gufild, oko 240 kilometara udaljenom od Čikaga. Tužitelj okruga Vudford, Greg Minger, nije htio otkriti detalje o djetetu koje je optuženo, pa ni njegovo moguće srodstvo sa žrtvama.  

Tako mlado dijete nije optuženo za višestruko ubojstvo još od 2006. godine, javlja Guardian, pozivajući se na podatke AP-a, USA Todaya i Univerziteta Northeastern.

Minger je, naime, rekao kako je provjeravao sve izvještaje prije nego je krenuo postupak. Mrtvozornik okruga Vudford, Tim Rustmen (Ruestman), rekao je da je požar namjerno izazvan. Ono što će sada biti problem je dokazati namjeru djeteta da počini ubistvo, šta je potrebno da se nekoga osudi za ubojstvo s namjerom.  

Advokatica za prava djece, Betsi Klark (Betsy Clark), saopćila je kako je ova optužnica neprimjerena s obzirom na okolnosti, posebno sa stepenom razvoja djeteta. Dodala je kako je 14 godina zakonski minimum za kaznenu odgovornost u brojnim drugim zemljama i kao primjer navela Njemačku. Ispričala je i kako je Illinois bio među prvim državama svijeta koji je uveo sudove za maloljetnike.

- Bili smo napredniji, a sada zaostajemo - zaključila je.

Minger je poručio kako bi dijete dobilo uvjetnu kaznu ako bude osuđeno i to ne duže od njegove 21. godine života. Pored toga se očekuje da će ići na terapiju i savjetovanje. Optuženo dijete će dobiti advokata i sudit će mu se pred sucem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.