PRIRODNI RESURSI

Američka vojska počela s istraživanjem rudnih potencijala na Grenlandu

SAD zainteresirana za Grenland. Ilustracija

Avaz.ba / Index.hr

11.10.2019

Američka vojska je sprovela zračno istraživanje Grenlanda kako bi se ispitao rudni potencijal arktičkog otoka u okviru sporazuma dvije vlade, otkrio je visoki američki dužnosnik. 

Memorandum o razumijevanju za saradnju na razvoju rudnog sektora potpisan je u julu, prije diplomatskog spora između SAD i Danske, čija je Grenland autonomna teritorija. Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) otkazao je posjetu Danskoj, zakazanu za početak septembra nakon što je danska premijerka Met Frederiksen (Mette) odbacila njegovu ideju o kupovini Grenlanda. 

Frenk Fenon (Frank Fannon) iz američkog ministarstva za energetske resurse rekao je novinarima da je proces "poprilično skup i zahtijeva tehnološku opremljenost" pa je zbog toga Grenland zatražio američku pomoć.

- Mornarica nam je pomogla u provođenju hiperspektralnog istraživanja, koristili smo tehnologiju preleta. To će stvoriti podatkovnu sobu u kojoj će Američki geološki zavod pomoći interpretirati podatke i podijeliti sa stanovnicima Grenlanda podatke o resursnom potencijalu – rekao je Fenon.

Zračno snimanje terena će biti zajednički finansirano, a uključuje istraživanje oko 3.000 kilometara kvadratnih na području jugozapadne provincije Gardar. Fenon također smatra da se odnosi SAD-a s Grenlandom i Danskom nisu pogoršali.

- Vidio sam samo najsnažniji odnos s Grenlandom, kao i s Danskom. To je jedan vrlo pozitivan odnos - rekao je Fanon. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.