ŠPANIJA

U Barceloni večeras protesti za i protiv nezavisne Katalonije

Od ponedjeljka povrijeđeno 250 osoba, 94 privedeno

Mirni protesti u Barceloni. AFP

I. K. / Avaz.ba

17.10.2019

Večeras se u Barceloni održavaju protesti za i protiv nezavisnosti Katalonije, a policija strahuje od izbijanja ponovnih sukoba. 

Odbor za odbranu Republike (CDR), organizacija katalonskih zagovornika nezavisnosti koja je nasilno protestirala posljednja dva dana, sazvala je novi masovni protest u centru glavnog grada. 

Oni su u prethodna dva dana iza sebe su ostavili više zapaljenih automobila, vatrene barikade, a jučer su gađali katalonsku policiju molotovljevim koktelima kada im se ispriječila na putu prema zgradi katalonske policije pred kojom su htjeli protestirati. 

Podsjetimo, demonstranti zahtijevaju oslobađenje zatvorenih katalonskih lidera, koje je Vrhovni sud Španije u ponedjeljak osudio na kazne zatvora između 9 i 13 godina, primjenu nezavisnosti proglašene 2017. godine te odlazak španske policije iz Katalonije. 

Inače, od ponedjeljka je u sukobima s policijom povrijeđeno oko 250 osoba. 

Španski ministar unutrašnjih poslova izvijestio je kako su u posljednja tri dana povrijeđena 194 policajca, a bile su privedene 94 osobe. 



Policija strahuje od sukoba - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Istovremeno, u drugom dijelu grada na ulice su izašle osobe ogorčene protestima i nasiljem koje traje od ponedjeljka.

Interventna policija nastoji spriječiti kontakt dvije suprotstavljene grupe demonstranata.

Podsjetimo, stanovnici Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španije sa 7,5 miliona stanovnika, podijeljeni su oko pune nezavisnosti.

Katalonija od 1978.godine, kada je Španija prešla iz diktature u demokratiju, ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama.

Centralana vlada u Madridu upravlja vanjskom, odbrambenom i fiskalnom politikom

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.