ODLUKE

Hrvatska ispunila sve uvjete za Šengen

Odajem priznanje Hrvatskoj za ustrajnost i napore koje je uložila da bi ispunila sve kriterije za pristupanje šengenskom području, kazao Junker

Evropska komisija dala zeleno svjetlo Hrvatskoj. Ilustracija

Fu. M. / Avaz.ba

22.10.2019

Evropska komisija upravo je donijela odluku koja kaže da je Hrvatska ispunila tehničke kriterije za ulazak u šengensku zonu, a predsjednik Komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) pozvao je države članice da brzo prime Hrvatsku u punopravno članstvo tog bezgraničnog prostora.

- Odajem priznanje Hrvatskoj za ustrajnost i napore koje je uložila da bi ispunila sve kriterije za pristupanje šengenskom području. Samo ako smo ujedinjeni i složni možemo osigurati snažnije šengensko područje. Dijeljenje postignuća Šengena mora biti naš zajednički cilj. Zbog toga vjerujem da će države članice poduzeti prave korake kako bi Hrvatska ubrzo postala punopravna članica - izjavio je Junker.

Evropski povjerenik za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopoulos naglasio je da snaga Šengena ovisi o tome koliko je to područje uključivo.

- Sada kad je Hrvatska poduzela mjere kako bi osigurala ispunjavanje potrebnih uvjeta, to moramo priznati. Kad postane punopravna članica šengenskog područja, pridonosit će njegovom daljnjem jačanju i osiguravanju bolje zaštite granica Evropske unije - rekao je Avramopoulos.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.