SVIJET

Bijela kuća odbila predati dokumente koji inkriminiraju Trampa

Troje zastupnika obratilo se pismom zamjeniku državnog sekretara Džonu Salivenu

Donald Tramp. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

23.10.2019

Bijela kuća odbila je dostaviti dokumente za koja je izdat nalog, a koji su ključni u istrazi za opoziv američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), potvrdili su članovi Zastupničkog doma Kongresa, koji predvode istragu.

Kako pišu mediji, troje zastupnika i to Adam Šif (Schiff), kao predsjednik Obavještajnog odbora, Eliot Engel, kao predsjednik Odbora za vanjske poslove, i Kerolajn Maloni (Carolyn Maloney), vršiteljica dužnosti predsjednice Nadzornog odbora, obratili su se, stoga, pismom zamjeniku državnog sekretara Džonu Salivenu (John Sullivan).

Smatraju da je odbijanje Bijele kuće "opstrukcija zakonitih funkcija Kongresa i istrage o opozivu".

Navodi se kako su odbori prikupili dokaze o direktnoj povezanosti tih dokumenata, uključujući informacije od ogromnog značaja, s optužbama da je Tramp zloupotrijebio moć za ličnu političku dobrobit.

- Odbijanjem da predaju dokumente, među kojima je i bilješka o naporima da se zaplaše zaposleni, kao i o komunikacijama u kojima je Tramp od Ukrajine tražio političke istrage, Stejt department ukazuje na to da ti dokumenti podržavaju optužbe protiv predsjednika i drugih - navodi se u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.