NJEMAČKA U 95. godini života

Preminula Jevrejka koja je u Berlinu preživjela holokaust

Piše: Avaz.ba / Srna

Hani Levi: Preminula u 95. godini

Foto: Agencije


Jevrejka Hani Levi (Hanni Levy), koja je preživjela Holokaust skrivajući se u Berlinu, preminula je u 95. godini, javili su njemački mediji. 

Njemački režiser Klaus Refle (Claus Rafle), koji je poznavao Levijevu, potvrdio je da ga je njena porodica danas obavijestila da je ona preminula noćas u svojoj kući u Parizu.  Smrt Levijeve prvi je objavio jevrejski nedeljnik Judische Allgemeine.  

Rafleov film "Nevidljivi" govori o četvoro Jevreja, uključujući Levijevu, koji pokušavaju izbjeći deportiranje u glavnom gradu tada nacističke Njemačke. Rođena pod imenom Hani Vajsenberg (Weissenberg) 1924. godine, Levijeva je kasnije prepričavala kako je kosu ofarbala u plavo i dala sebi ime Hanelor Vinkler, kako ne bi bila sumnjiva. 

Dok su je nacisti tražili, Levijeva je uspjela pronaći sklonište kod Berlinaca nejevreja, koje je Izrael nakon rata proglasio za pravednike među narodima.  Oko 1.700 Jevreja preživjelo je Holokaust u Berlinu. Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Zajbert (Steffen Seibert), saopćio je da je Merkelova u žalosti zbog "impresivne žene", koju je upoznala prošle godine.  

- Priča o njenom životu dirnula je mnoge - napisao je Zajbert na Twitteru. 

NA VRH