ALARMANTNO Uoči konferencije u Madridu

Evropski parlament proglasio klimatsku krizu

Avaz.ba / Index. hr
28.11.2019 21:12

Klimatska kriza u Evropi i svijetu

Foto: Ilustracija

Uoči konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama u decembru u Madridu, Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka kriza u Evropi i svijetu. 

Parlament (EP) u rezoluciji ističe kako bi se Evropska unija na predstojećoj UN-ovoj konferenciji o klimi COP25 trebala obavezati na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine, a zastupnici traže od Komisije da svi relevantni zakonski i proračunski prijedlozi budu u potpunosti usklađeni s ciljem ograničenja globalnog zatopljenja do 1,5 Celzijevih stepeni, izvijestio je Evropski parlament.

U odvojenoj rezoluciji, EP je pozvao EU da na UN-ovoj konferenciji iznese strategiju o što skorijem postizanju klimatske neutralnosti, najkasnije do 2050. godine, a europarlamentarci su, također, zatražili od predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen (Von Der Leyen) da u Evropski zeleni plan uključi i 55-postotni cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. godine.

Zastupnici su istaknuli kako postojeći ciljevi za emisije u zračnom i pomorskom prometu nisu dovoljno ambiciozni za ostvarenje potrebnog smanjenja. Smatraju kako bi sve članice trebale uključiti emisije međunarodnog pomorskog i zračnog prometa u nacionalno utvrđene doprinose (NDC). 

Traže od Komisije prijedlog o uključivanju pomorske industrije u EU sistem trgovine emisijama stakleničkih plinova (ETS).

Komentari

NA VRH