REAKCIJE

Stoltenberg odgovorio Makronu: Alijansa se prilagođava izazovima

Članice NATO-a obustavile su smanjenje budžeta za odbranu i povećale ulaganja nakon što je Rusija pripojila Krimski poluotok 2014. godine

Emanuel Makron, Jens Stoltenberg. AFP

Avaz.ba

4.12.2019

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je danas kritike francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da je organizacija u stanju "moždane smrti" i rekao da se Alijansa prilagođava savremenim izazovima. 

NATO je agilan, NATO je aktivan, NATO se prilagođava - rekao je Stoltenberg prije sastanka s liderima zemalja članica u luksuznom hotelu izvan Londona. 

Stoltenberg je istakao da su evropski saveznici i Kanada dodali 130 milijardi dolara svojim budžetima za odbranu od 2016. godine, iako se američki predsjednik Donald Tramp (Trump) žali da se to povećanje odvija suviše sporo. 

- Ovo je bez presedana i zbog toga smo jači - kazao je Stoltenberg komentirajući troškove za odbranu, prenio je AP.

Članice NATO-a obustavile su smanjenje budžeta za odbranu i povećale ulaganja nakon što je Rusija pripojila Krimski poluotok 2014. godine.

Članice su obećale da će se truditi da dostignu ulaganja od dva posto godišnjeg domaćeg proizvoda u odbranu do 2024. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.