SAD

Borba koja je unaprijed izgubljena: Oni ne progone mene, već vas. Ja sam im samo na putu

Tramp: Ima većinu u Senatu. AFP

Piše: Avaz.ba

19.12.2019

U realnosti, oni ne progone mene, već vas. Ja sam im samo na putu, poruka je koju je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) objavio na društvenim mrežama nakon što je Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio odluku o njegovom opozivu.

Ključni razlog za opoziv je navodni pritisak koji je Tramp vršio na predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog kako bi se otvorila istraga protiv Džoa Bajdena i njegovog sina.

Time predsjednik SAD poručuje građanima da on nije dio sistema i da ne radi za sistem, već za građane. U suštini, to je Trampova poruka od samog početke, a time je dijelom pravdao ogroman broj napada koji su bili upereni  direktno protiv njega.

Tramp s tom porukom nije stao. Dok se donosila odluka, on je bio na bini u Mičigenu, gdje je na svoj način osuo paljubu po demokratima koji su pokrenuli proces opoziva te im je kazao da je ovo "vječni znak srama".

- Današnjim ilegalnim i neustavnim opozivom neradnički demokrati demonstriraju svoju duboku mržnju i prezir za američkog glasača - rekao je Tramp na skupu, prenosi CNN. 

Dodao je da će na kraju pobijediti i povikao: "Jeste li vidjeli moje brojke?"

A Trampove brojke zaista su impozantne. Osim što mu raste i podrška građana, Trampove brojke u ekonomiji obaraju rekorde. Raste trgovinska razmjena, broj radnih mjesta se mjesečno povećava za stotine hiljada...

No, tu nije kraj. Tramp ima i brojke na svojoj strani kad je u pitanju Senat, gdje će se održati sljedeće ključno glasanje.

Opoziv se mora prebaciti u Senat i to bi trebalo biti po kratkom postupku. No, i neki Trampovi kritičari od Nensi Pelosi (Nancy) traže da razmisli o tome da to ne napravi odmah. Kako prenosi "Guardian", vođa većine u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell) izrazio je želju da odbaci postupak bez pozivanja svjedoka. Nije, međutim, izgledno da će odugovlačenje moći opravdati, jer su upravo demokrati pozivali na hitnost opoziva, piše CNN.

Mekonel je rekao da će Senat u januaru voditi postupak u kojem će odlučivati hoće li osuditi i ukloniti Trampa s funkcije, kao što je propisano ustavom. No, on i Čak Šumer (Chuck Schumer) imaju suprotne stavove o pravilima postupka, što uključuje i koji će se svjedoci zvati i koji dokazi će biti prihvaćeni. Cijeli postupak ima osnovni kostur, ali je većina toga podložna pregovorima. Cijelim postupkom predsjedavat će Džon Roberts (John), trenutni predsjednik Vrhovnog suda SAD.

Za Trampov odlazak s dužnosti potrebna je dvotrećinska većina svih senatora. Broj koji nije izgledan, jer republikanci imaju većinu i drže 53 mjesta. Osim toga, viši stranački zvaničnici rekli su da planiraju osloboditi Trampa.

Time je jasno da su demokrati krenuli u proces koji ne mogu dobiti, a koji će Trampa, vjerovatno, samo ojačati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.