SVIJET

Saudijska Arabija osudila pet osoba na smrt zbog ubistva Kašogija

Novinar ubijen u saudijskom konzulatu u Instanbulu prošle godine

Džamal Kašogi. Agencije

E. Ma. / Avaz.ba

23.12.2019

Saudijska Arabija je osudila pet osoba na smrtnu kaznu, a još tri na kaznu zatvora od ukupno 34 godine zbog ubistva novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi).

Kašogi je ubijen u saudijskom konzulatu u Instanbulu prošle godine. Turska je za ubistvo novinara okrivila saudijske vlasti, ali one negiraju da je u ovaj stravičan događaj bio upleten politički vrh. Za ubistvo su okrivili dvadesetak niže rangiranih odmetnutih službenika, od kojih je pet dobilo smrtnu kaznu.

Tužitelj je kazao kako se među osuđenima ne nalaze bliski agent saudijskog princa.

Podsjetimo, istaknuti novinar i kolumnist "Washington Posta" ubijen je nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu u oktobru 2018. Saudijci su u početku tvrdili da je Kašogi izašao iz konzulata te da je ubijen u tučnjavi s "odmetnutim" saudijskim agentima, ali je na kraju saudijski državni advokat priznao da je ubistvo Kašogija bilo isplanirano.

U junu su objavljeni rezultati nezavisne istrage u kojoj se navodi i krivac: Saudijska Arabija je, prema međunarodnom pravu, odgovorna za Kašogijevo "izvansudsko ubistvo".

Međutim, specijalna UN-ova izvjestiteljica nije iznijela zaključke o krivnji kontroverznog saudijskog princa, prestolonasljednika Muhameda bin Salmana.

Saudijska Arabija tvrdi da ni princ Mohamed bin Salman ni kralj Salman nisu znali ništa o planiranom atentatu na Kašogija. Američki dužnosnici, međutim, tvrde da takva misija, u sklopu koje je čak 15 saudijskih agenata odletjelo iz Rijada za Istanbul neposredno prije ubistva, nije mogla biti izvršena bez odobrenja princa bin Salmana.

Prema izvještaju, u kojem se navode dokazi dobiveni od turskih i drugih obavještajnih službi, Kašogi je nedugo nakon što je ušao u konzulat dobio injekciju sedativa, nakon čega su mu glavu stavili u plastičnu vrećicu i ugušili ga. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.