PODGORICA

Rasprava o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti: Marković pozvao policiju da ne primjenjuje silu

Danas policajci na ulicama nisu ni protiv crkve, ni sveštenika ni vjernika, nego u zaštiti instutucija, kazao Marković

U Skupštini trenutno traje rasprava. Avaz

Fu. M. / Avaz.ba

26.12.2019

U Skupštini Crne Gore počela je rasprava o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin rekao je u parlamentu da smatra važnim da se povede dijalog i o temeljnim društvenim vrijednostima koje zakon štiti te da se građanima ponudi jasan odgovor na pitanje zašto je zakon potreban Crnoj Gori, prenose Aktuelno.me.

Pažin je rekao da smatra jednako neprihvatljivim vrijeđanje i negiranje crnogorskog državnog identiteta i onda kad se slavi nestanak države u ime velikosrpskog nacionalizma i onda kad se Njegoš proglašava genocidnim piscem.

- Zato ovaj prijedlog zakona ne staje nakraj jednom etnonacionalizmu da bi porodio drugi. Ne, ovaj zakon donosimo da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da po svojoj savjesti budu ili ne budu vjernici bilo koje vjeroispovijesti - rekao je Pažin.

Neophodno je, smatra Pažin, pokazati puno razumijevanje za sve naše različitosti.

On se osvrnuo na političke stavove da možda nije pravo vrijeme za usvajanje ovog zakona ili da ga treba odložiti za neko buduće vrijeme.

Poslanik Demosa Miodrag Lekić rekao je da je doživio poniženje na putu od svog stana prema parlamentu.

- Imao sam mogućnost da preplivam rijeku, decembar je, odustao sam. Išao sam nekim drugim putem i stigao. Rasprava se dešava u atmosferi državnog udara - rekao je Lekić.

Poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da nikakav policajac ne može poslanike zaustaviti na putu do parlamenta gdje se održava sjednica: “To može samo u Sjevernoj Koreji.”

Socijalisti su najavili da će podržati zakon.

- Zakon nije ni političko ni crkveno, već pravno pitanje. To podrazumijeva da treba povući liniju između prava svojine i imovine, koji su dva pravna instituta - rekla je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.


Brajović: Mislim da treba da se ponašamo kao parlament građanske države Crne Gore. YouTube

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović podsjetio je da ovo nije "jedina tenzija prilikom rasprave o jednom zakonu".

- Naša obaveza je prije svega prema građanima koji su nas birali, da ovo bude jedna korektna i argumentirana rasprava. Bilo je argumentirane rasprave, a bilo je i poziva na nemire i opstrukcije. SD će podržati ovaj prijedlog, u to nema nikakve dileme. Ovakvo ponašanje je teško racionalno objasniti, a možda i nije. Mislim da treba da se ponašamo kao parlament građanske države Crne Gore. I 90-ih su vjerske i nacionalne tenzije proizvele ona dešavanja, što nas upućuje na to da budemo mudri - poručio je Brajović.

Premijer Crne Gore Duško Marković također prisusvuje sjednici Skupštine.

- Danas policajci na ulicama nisu ni protiv crkve, ni sveštenika ni vjernika, nego u zaštiti instutucija na osnovu bezbjednosne provjere - rekao je Marković koji je dodao da prisutvuje sjednici kako bi doprinio kvalitetnoj raspravi.

On je pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova i pripadnike policije da se prema narodu i sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske ne primijenjuje sila, te da se obezbijedi mir za svakog pojedinca i porodicu u Crnoj Gori.

Marković: Pozvao na mir. YouTube

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović istakao je da novim zakonom sve vjerske zajednice dobijaju pravni status.


- Dobro je što vjerske zajednice dobijaju pravni status, zakon prepoznaje vjerske škole, način funkcioniranja i finansiranja. Što se tiče finansiranja tu treba dosta da se oporavi, ali vjerujem da ćemo doći do rješenja u raspravi ili amandmanima - rekao je Ibrahimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.