STATISTIKE

Osnivač "Amazona" Džef Bezos najbogatiji čovjek

Posjeduje čak 115 milijardi dolara

Bezos: Izgubio 10 milijardi dolara. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

2.1.2020

Osnivač "Amazona" Džef Bezos (Jeff Bezos) i dalje je najbogatiji čovjek na svijetu, iako je za godinu izgubio deset milijardi dolara.

Bezos je u 2020. ušao kao najbogatiji čovjek na svijetu, a na listi "Bloombergovog" indeksa milijardera navedeno je da posjeduje čak 115 milijardi dolara.

U stopu ga prati osnivač "Microsofta" Bil Gejts (Bill Gates), čije bogatstvo iznosi 113 milijardi dolara, prenosi CNN.

Bezos, Gejts i francuski poslovni magnat Bernar Arno (Bernard Arnault) jedina su trojica milijardera na listi čije neto bogatstvo prelazi 100 milijardi dolara.

Iako se očekivalo da će Bezos pasti na listi najbogatijih poslije razvoda od supruge Mekenzi (Mackenzie), koji ga je prilično koštao, to se nije dogodilo. U međuvremenu, ona se našla na 25. mjestu najbogatijih s bogatstvom od 37 milijardi dolara.

Među prvih deset najbogatijih i dalje su poznata lica: Voren Bafet (Warren Buffett) i Mark Zakerberg (Zuckerberg) na četvrtom su, odnosno petom mjestu.

Jedina žena u prvih deset je Julija Flešer Koh (Julia Flesher Koch), udovica biznismena Dejvida Koha (David), s bogatstvom koje se procjenjuje na 62 milijarde dolara.

Od deset najbogatijih osoba na svijetu, čak osam ih je iz Sjedinjenih Američkih Država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.