AKTUELNO Nakon sukoba Irana i SAD

Papa Franjo pozvao SAD i Iran na dijalog i uzdržanost

Papa je upozorio da tenzije sa sobom nose rizik ugrožavanja postepenog procesa obnove Iraka, kao i pripremanja terena za šire sukobe koje svi u svijetu žele da izbjegnu

Srna
09.01.2020 12:52

Papa Franjo

Foto: AFP

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo pozvao je SAD i Iran da izbjegavaju eskaliranje tenzija, da se okrenu dijalogu i pokažu uzdržanost kako bi se izbjegao širi sukob na Bliskom istoku. 

Prvi komentar Pape o krizi uvršten je u godišnji govor "Stanje svijeta", kojim se obratio ambasadorima akreditiranim u Vatikanu.

Posebno su zabrinjavajući signali koji dolaze iz cijelog regiona nakon pojačanih tenzija između Irana i SAD - rekao je papa Franjo diplomatima iz više od 180 država. 

Papa je upozorio da tenzije sa sobom nose rizik ugrožavanja postepenog procesa obnove Iraka, kao i pripremanja terena za šire sukobe koje svi u svijetu žele da izbjegnu.

- Stoga ponavljam poziv svim zainteresiranim stranama da izbjegnu daljnju eskalaciju sukoba i održe živim plamen dijaloga i uzdržanosti, uz puno poštovanje međunarodnog prava - dodao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Tenzije u odnosima SAD i Irana porasle su nakon ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija prošle sedmice, na šta je Teheran odgovorio napadom na dvije vojne baze u Iraku u kojima su smješteni američki vojnici.

NA VRH