REKORDI

U Beču se 2019. godine samo jednom ulicom provozalo 1,6 miliona biciklista

Glavni grad Austrije davno je krenuo s promocijom ovog, poslije pješačenja, najpovoljnijeg prijevoznog oblika

Ilustracija. Arhiv

Avaz.ba

17.1.2020

Prema posljednjim mjerenjima biciklističkog saobraćaja, biciklizam u Beču se u 2019. godini pojačao za 2,5 posto, gdje se samo jednom ulicom provozalo 1,6 miliona biciklista.

U jednu od omiljenih ulica bečkih biciklista pretvorila se "Argentinienstraße", u kojoj se broj biciklista udvostručio. U 2010. godini je automatsko brojilo u toj ulici u toku jednog radnog dana uspjelo zabilježiti samo 1.296 biciklista, dok ih je u toku 2019. bilo čak 2.617 dnevno.

Iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča naveli su kako je riječ o povećanju od 102 posto. Na tri druga automatska brojila prošle godine prebrojano je milion biciklista, a novi rekord postavljen je na "Opernringu", gdje je zabilježeno ukupno 1,6 miliona biciklista u toku 2019. godine. 


Ilustracija. Arhiv

- I dalje ćemo aktivno raditi na jačanju klimatski prilagođenog saobraćaja u Beču. Sve veći broj biciklista smatramo zadatkom da i ove godine razvijamo biciklističku mrežu u gradu - izjavila je Brigita Heben (Birgit Hebein), zamjenica gradonačelnika Beča.

Beč je davno krenuo s promocijom ovog, poslije pješačenja, najpovoljnijeg prijevoznog oblika u gradu. Zbog toga će se od 29. do 31. marta 2020. godine u Beču održati 13. austrijski samit o biciklizmu pod motom "Biciklizam je zaštita klime".

Ukupna kotizacija iznosi 49 eura, a osigurano je i povoljnije učešće za nevladine organizacije, studente i zainteresirane iz jugoistočne Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.