SVIJET U mjestu Afgojeu

U bombaškom napadu u Somaliji povrijeđeno najmanje šestero ljudi

Meta su bili turski inžinjeri

Avaz.ba

Somalija

Foto: EPA


Autobomba čija su meta bili turski inžinjeri eksplodirala je u Afgojeu, sjeverozapadno od somalskog glavnog grada Mogadišua, rekla je policija.

U napadu je povrijeđeno najmanje šest osoba, a za sada nije poznato ima li mrtvih. Automobil bomba velikom se brzinom zabio u mjesto gdje su turski inžinjeri i somalska policija ručali, rekao je policajac iz Afgojea. 

Nepoznati počinioci

Ne zna se ko je odgovoran za napad, ali stanovnici i policija rekli su kako su militanti islamističke skupine El-Šabab pokušali napasti Afgoje, udaljen oko 30 kilometara od Mogadishua, kasno u petak te da su odbijeni. Skupina povezana s El-Kaidom preuzimala je odgovornost za prijašnje napade.

Čuli smo jaku eksploziju, a ubrzo su nastali oblaci dima. Prije napada ondje je bilo nekoliko turskih inžinjera i dobro naoružan konvoj somalske policije - rekao je trgovac iz Afgojea Farah Abdulahi. 

Potom je dodao kako je vidio da se žrtve iznose van, ali da nije mogao zaključiti ima li mrtvih. 

  • Somalija

    Somalija

    Foto: EPA


Od gladi 2011. godine Turska pruža veliku pomoć Somaliji, u sklopu borbe za utjecaj na Rogu Afrike s rivalima poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Turski inžinjeri pomažu pri izgradnji cesta u Somaliji.  

Grupa turskih inžinjera bila je među žrtvama napada na kontrolnu tačku u Mogadišu u decembru, kada je ubijeno najmanje 90 ljudi.

NA VRH

Podijeli članak na