SVIJET

U bombaškom napadu u Somaliji povrijeđeno najmanje šestero ljudi

Meta su bili turski inžinjeri

Somalija. EPA

Avaz.ba

18.1.2020

Autobomba čija su meta bili turski inžinjeri eksplodirala je u Afgojeu, sjeverozapadno od somalskog glavnog grada Mogadišua, rekla je policija.

U napadu je povrijeđeno najmanje šest osoba, a za sada nije poznato ima li mrtvih. Automobil bomba velikom se brzinom zabio u mjesto gdje su turski inžinjeri i somalska policija ručali, rekao je policajac iz Afgojea. 


Nepoznati počinioci

Ne zna se ko je odgovoran za napad, ali stanovnici i policija rekli su kako su militanti islamističke skupine El-Šabab pokušali napasti Afgoje, udaljen oko 30 kilometara od Mogadishua, kasno u petak te da su odbijeni. Skupina povezana s El-Kaidom preuzimala je odgovornost za prijašnje napade.

Čuli smo jaku eksploziju, a ubrzo su nastali oblaci dima. Prije napada ondje je bilo nekoliko turskih inžinjera i dobro naoružan konvoj somalske policije - rekao je trgovac iz Afgojea Farah Abdulahi. 

Potom je dodao kako je vidio da se žrtve iznose van, ali da nije mogao zaključiti ima li mrtvih. 


Somalija. EPA

Od gladi 2011. godine Turska pruža veliku pomoć Somaliji, u sklopu borbe za utjecaj na Rogu Afrike s rivalima poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Turski inžinjeri pomažu pri izgradnji cesta u Somaliji.  

Grupa turskih inžinjera bila je među žrtvama napada na kontrolnu tačku u Mogadišu u decembru, kada je ubijeno najmanje 90 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.