EPIDEMIJA Izvor smrtonosnih virusa

Šta su kineske "mokre pijace": Životinje se nerijetko kolju na licu mjesta, prodaju se zmije, šišmiši, majmuni

Mrtvim životinjama dere se koža pred kupcima

Avaz.ba / Index. hr

Preminulo više od 50 osoba od koronavirusa

Foto: AFP


Izvor epidemije smrtonosnog koronavirusa, od kojeg je dosad već umrla najmanje 41 osoba, a zaraženo više od 1.400, po svemu sudeći je pijaca u gradu Vuhanu.

Nakon što je razvijen test za novi koronavirus, dokazano je da su sve 44 osobe koje su prve zaražene u Vuhanu posjećivale pijacu, radile na njoj ili su na njima radili članovi njihovih porodica. U međuvremenu je zatvorena.

Iako se zove Pijaca morskih plodova Huanan, na njoj se prodaje mnogo više od morskih plodova. 

Na takvim pijacama se, uz mrtvu i živu perad i stoku, mogu naći i razne žive divlje životinje: cibetke (malena životinja srodna mungosima i mačkama), ptice, zečevi, štakori, lisice, šišmiši, zmije i drugi reptili, magarci, deve, čak i majmuni.

Ne treba posebno isticati da je držanje svih ovih životinja na malenom prostoru, njihov stalni kontakt s trgovcima i sa samim kupcima, a često i njihovo klanje na licu mjesta, idealno za širenje virusa koji neke od njih eventualno nose.

U nekim dijelovima Kine, uprkos službenim zabranama, neke životinje poput riba, škampa, zmija, pa čak i mladunaca miševa, magaraca i majmuna znaju se komadati ili čak jesti dok su još žive jer se sirovo meso živih životinja u tradicionalnoj kineskoj medicini smatra posebno zdravim.

Štaviše, kako piše "Business Insider", ove se pijace i zovu "mokrima" zbog krvi, budući da mesari često kolju životinje pred samim kupcima.

- To znači da se i mrtvim životinjama dere koža pred kupcima i, kao posljedica, prskanjem se šire svakakve stvari - objašnjava specijalistica za zarazne bolesti Emili Langdon sa Univerziteta u Čikagu za "Business Insider".

  • Supa od šišmiša mogući uzrok virusa

    Supa od šišmiša mogući uzrok virusa

    Foto: Screenshot


Što se novog koronavirusa iz Vuhana tiče, moguće je da je on prešao na ljude sa zmija, koje su, pak, zarazili šišmiši. 

To tvrde naučnici sa Univerziteta u Pekingu, koji su identificirali tačan genetski kod virusa i utvrdili da je sličan onome nađenom kod šišmiša, ali da je ipak najsličniji onome nađenom kod zmija - konkretno, kod kineske kobre i kineskog kraita.

- Slabo regulirane pijace sa živim životinjama, pomiješane s ilegalnom trgovinom divljim životinjama nude jedinstvenu priliku za viruse da se preliju iz divljih životinja u ljudsku populaciju - upozorilo je i Društvo za zaštitu divljih životinja u saopćenju. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na