NOVITETI "Boeing" predstavio svoj najnoviji model

Uspješno poletio najduži putnički avion na svijetu

Daljnja testiranja i certificiranja trajat će mjesecima prije nego što ta letjelica bude puštena na prvi let u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2021. godine

Avaz.ba
26.01.2020 09:44

Boeing 777X

Foto: PrintScreen

Pokusni let aviona Boeing 777X, najvećeg dvomotorca na svijetu, uspješno je završen jučer, saopćeno je iz kompanije "Boeing Co". 

  Kako preosi Index.hr, avion 777X, veća i efikasnija inačica uspješnog Boeinga 777 mini jumbo, poletio je iz komercijalne baze u okolini Sijetla. 

Daljnja testiranja i certificiranja trajat će mjesecima prije nego što ta letjelica bude puštena na prvi let u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2021. godine.  

  • Novi "Boeingov" avion
    Novi "Boeingov" avion Foto: PrintScreen

"Boeing" je ranije objavio da će njegov dosad najveći dvomotorac, dizajniran za prosječno 406 ljudi, prvi put poletjeti početkom ove godine, a prva isporuka očekuje se sljedeće godine. 

Prvobitno je bilo predviđeno da se prva isporuka obavi sredinom ove godine, što nije moguće zbog problema u razvoju.

Taj 77 metara dug avion je znatno duži od svojih prethodnika 777-300ER-a i aviona Airbus A340-600. Čak i malo duži od dosadašnjeg rekordera 747-8, posljednje verzije aviona Queen of the Skies.

Zahvaljujući svojoj dužini, avion je dizajniran tako da se u njega može smjestiti između 400 i 425 putnika u dvije klase. 

Broj sjedišta će varirati ovisno o zahtjevima određenih aviokompanija.

Komentari

NA VRH