BEČ

Austrijski predsjednik otkrio šta se nalazi iza crvenih vrata u sobi Marije Terezije

To je moj ured, kaže austrijski predsjednik u videu i, dok otvara vrata, već ga radosno pozdravlja njegov pas Juli

Austrijski predsjednik Aleksander van der Belen. Agencije

Piše: S. D. / Avaz.ba

26.1.2020

Austrijski predsjednik Aleksander van der Belen (Alexander Van der Bellen) na današnji dan 2017. godine položio je zakletvu, a pola svog mandata, koji inače ukupno traje šest godina, obilježio je na zanimljiv način.  

Naime, predsjednik  Van der Belen danas je na svom Twitter nalogu podijelio videosnimak iz svog ureda u palači Hofburg u Beču, koja je bila dom nekim od najmoćnijih ljudi u austrijskoj historiji. 

Pri tome je kazao da će odgovoriti na jedno od najčešće postavljanih pitanja, a to je "šta se krije iza tapaciranih crvenih vrata koja vode iz čuvene sobe Marije Terezije", inače prve i jedine žene koja je vladala Habsburškom monarhijom.

- To je moj ured - kaže austrijski predsjednik u videu i, dok otvara vrata, već ga radosno pozdravlja njegov pas Juli, za koju kaže da ga je poželjela jer ga nije vidjela "otprilike dvije minute".  


Palača Hofburg. Agencije

Dalje, Van der Belen opisuje kako je ambijent u njegovom uredu habsburški te pokazuje veliku sliku na zidu, na kojoj je predstavljena izvedba opere iz sredine 18. stoljeća. 

Potom, pokazuje svoj sto za sastanke, za kojim su, kaže, sjedili i ruski predsjednik Vladimir Putin i britanski princ Čarls.

- Svaki razgovor "u četiri oka" vodi se za ovim stolom i to je već nešto historijsko - kaže austrijski predsjednik, dodajući šaljivo da njegov pas Juli najčešće čuje te razgovore, ali "da je veoma diskretna".


Sto za razgovore sa zvaničnicima u uredu austrijskog predsjednika. PrintScreen

Austrijski predsjednik pokazao je i svoj radni sto pretrpan raznim dokumentima koji su mu neophodni za njegov rad.

Pokazuje i papire koji se odnose na njegova predstojeća putovanja. Predsjednik van der Belen nije otkrio odnose li se ona i na predstojeće putovanje u Bosnu i Hercegovinu, jer kako je za "Avaz" prije nekoliko dana potvrdio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, austrijski predsjednik bi uskoro, na poziv Predsjedništva BiH, trebao doputovati u Sarajevo.  

U videu je predsjednik Austrije zahvalio svim građanima na dosadašnjoj saradnji, naglasio da će on uvijek raditi u interesu Austrije i njenih građana. 


Predsjednik Austrije sa svojim psom. Agencije

Inače, Van der Belen poznat je po svojoj otvorenosti prema javnosti i transparentnosti kojom obavlja svoju funkciju. 

Poznat je i po tome što se vozi gradskim prijevozom, često prošeta austrijskim ulicama i proćaska s građanima, a sve novosti dijeli i sa svojim pratiocima na društvenoj mreži Twitter.

Tako je nedavno podijelio fotografiju iz tramvaja dok je putovao do dvorane gdje je austrijska rukometna reprezentacija igrala s Njemačkom. 

Predsjednik Ausrije i na utakmice ide tramvajem. Twitter

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.