BEČ Povodom tri godine mandata, videosnimak podijelio na Twitteru

Austrijski predsjednik otkrio šta se nalazi iza crvenih vrata u sobi Marije Terezije

To je moj ured, kaže austrijski predsjednik u videu i, dok otvara vrata, već ga radosno pozdravlja njegov pas Juli

S. D. / Avaz.ba
26.01.2020 14:12

Austrijski predsjednik Aleksander van der Belen

Foto: Agencije

Austrijski predsjednik Aleksander van der Belen (Alexander Van der Bellen) na današnji dan 2017. godine položio je zakletvu, a pola svog mandata, koji inače ukupno traje šest godina, obilježio je na zanimljiv način.  

Naime, predsjednik  Van der Belen danas je na svom Twitter nalogu podijelio videosnimak iz svog ureda u palači Hofburg u Beču, koja je bila dom nekim od najmoćnijih ljudi u austrijskoj historiji. 

Pri tome je kazao da će odgovoriti na jedno od najčešće postavljanih pitanja, a to je "šta se krije iza tapaciranih crvenih vrata koja vode iz čuvene sobe Marije Terezije", inače prve i jedine žene koja je vladala Habsburškom monarhijom.

- To je moj ured - kaže austrijski predsjednik u videu i, dok otvara vrata, već ga radosno pozdravlja njegov pas Juli, za koju kaže da ga je poželjela jer ga nije vidjela "otprilike dvije minute".  

 • Palača Hofburg
  Palača Hofburg Foto: Agencije

Dalje, Van der Belen opisuje kako je ambijent u njegovom uredu habsburški te pokazuje veliku sliku na zidu, na kojoj je predstavljena izvedba opere iz sredine 18. stoljeća. 

Potom, pokazuje svoj sto za sastanke, za kojim su, kaže, sjedili i ruski predsjednik Vladimir Putin i britanski princ Čarls.

- Svaki razgovor "u četiri oka" vodi se za ovim stolom i to je već nešto historijsko - kaže austrijski predsjednik, dodajući šaljivo da njegov pas Juli najčešće čuje te razgovore, ali "da je veoma diskretna".

 • Sto za razgovore sa zvaničnicima u uredu austrijskog predsjednika
  Sto za razgovore sa zvaničnicima u uredu austrijskog predsjednika Foto: PrintScreen

Austrijski predsjednik pokazao je i svoj radni sto pretrpan raznim dokumentima koji su mu neophodni za njegov rad.

Pokazuje i papire koji se odnose na njegova predstojeća putovanja. Predsjednik van der Belen nije otkrio odnose li se ona i na predstojeće putovanje u Bosnu i Hercegovinu, jer kako je za "Avaz" prije nekoliko dana potvrdio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, austrijski predsjednik bi uskoro, na poziv Predsjedništva BiH, trebao doputovati u Sarajevo.  

U videu je predsjednik Austrije zahvalio svim građanima na dosadašnjoj saradnji, naglasio da će on uvijek raditi u interesu Austrije i njenih građana. 

 • Predsjednik Austrije sa svojim psom
  Predsjednik Austrije sa svojim psom Foto: Agencije

Inače, Van der Belen poznat je po svojoj otvorenosti prema javnosti i transparentnosti kojom obavlja svoju funkciju. 

Poznat je i po tome što se vozi gradskim prijevozom, često prošeta austrijskim ulicama i proćaska s građanima, a sve novosti dijeli i sa svojim pratiocima na društvenoj mreži Twitter.

Tako je nedavno podijelio fotografiju iz tramvaja dok je putovao do dvorane gdje je austrijska rukometna reprezentacija igrala s Njemačkom. 

 • Predsjednik Ausrije i na utakmice ide tramvajem
  Predsjednik Ausrije i na utakmice ide tramvajem Foto: Twitter
NA VRH