KORONAVIRUS

Objavljeno odakle su novi zaraženi s kruzera

Kompanija je navela da je svim gostima osigurala satelitsku TV, filmove, novine, poslugu u sobi, besplatne telefonske pozive i internet

Kruzer "Diamond Princess". Agencije

Avaz.ba

7.2.2020

Japansko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da će karantin na kruzeru trajati do 19. februara ako ne dođe do novog razvoja bolesti. U međuvremenu je objavljeno da je koronavirusom zaražen 41 putnik s kruzera te je ukupni broj narastao na 61. S kruzera su objavili da su među njima jedan Argentinac, petero Australaca, petero Kanađana, 21 Japanac, jedan Britanac i osmero Amerikanaca.

Testirane su 273 osobe, od kojih je 61 osoba pozitivna na koronavirus. Testirani putnici su pokazivali simptome ili su bili u bliskom kontaktu s osobama koje su razvile simptome.

Iz japanskog ministarstva kazali su da je ovo bila posljednja testirana skupina putnika i da nema više razloga da se karantin produžava - 19. februara sve će završiti. 

Podsjetimo, kruzer "Diamond Princess" sa 3.700 putnika u karantinu je od pristanka u luku "Yokohama" u ponedjeljak, nakon što je koronavirus otkriven kod muškarca koji se u januaru u Hong Kongu iskrcao s tog broda. Dodatna testiranja provest će se ako ostali putnici počnu pokazivati simptome bolesti.




Drugi kruzer "World Dream". Agencije

Drugi kruzer "World Dream" nalazi se u karantinu u Hong Kongu nakon što je za osmero putnika potvrđeno da su zaraženi koronavirusom. Na tom kruzeru je 3.600 osoba, ali još niko nije pozitivno testiran.

Novi slučajevi na "Diamond Princessu" znače da je broj potvrđenih slučajeva u Japanu 86, što je druga najviša brojka zaraženih nakon Kine.

Kompanija je navela da je svim gostima osigurala satelitsku TV, filmove, novine, poslugu u sobi, besplatne telefonske pozive i internet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.