PORAŽAVAJUĆE

Kina prijavila 143 nove smrti od koronavirusa

Potvrđeno je i novih 2.641 infekcija širom zemlje, čime je ukupna brojka zaraženih porasla na 66.492

Raste broj oboljelih. AFP

Sl. M. / Avaz.ba

15.2.2020

Broj umrlih od epidemije koronavirusa u Kini porastao je na 1.523, nakon što je jučer tokom dana umrlo 143 ljudi, objavila je Nacionalna komisija za zdravlje te zemlje, rano jutros.

Broj novih smrtnih slučajeva u centralnoj provinciji Hubei, u epicentru epidemije virusom službenog naziva Covid-19, u petak je porastao za 139. Većina novih smrtnih slučajeva, njih 107, bila je u Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, Ukupno 1.123 osobe u Vuhanu do sada su umrle od koronavirusa.



Peking naredio karantin. AFP

Potvrđeno je i novih 2.641 infekcija širom Kine, čime je ukupna brojka zaraženih porasla na 66.492. Brojni sajmovi i industrijske konferencije u Kini i inostranstvu su odgođeni zbog saobraćajnih ograničenja i zabrinutosti zbog širenja virusa, među njima i Svjetski sajam mobilne telefonije u Barceloni (MWC).

Peking je naredio svima koji se vraćaju u grad da provedu 14 dana u karantinu, a u suprotnom im prijeti kazna. Ovo su najnovije mjere u borbi protiv širenja smrtonosnog koronavirusa. 


Upozorenje građanima

Stanovnici Pekinga su upozoreni da sami idu u karantin ili da se jave u centre namijenjene za to. Obaveza vrijedi za one koji se vraćaju u glavni grad Kine nakon praznika.

Nove mjere su uvedene nakon što je Egipat potvrdio prvi slučaj koronavirusa u Africi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.