RATNI ZLOČINAC

Ratko Mladić mora na operaciju

Upitno njegovo zdravstveno stanje

Mora na operaciju. Arhiv

Avaz.ba / Srna.rs

3.3.2020

Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske, ratni zločinac Ratko Mladić mora na operaciju debelog crijeva, izjavio je njegov sin Darko Mladić.

On je naveo da odbrana zahtijeva pauzu u procesu pred Haškim tribunalom.

Mladić je rekao da se njegov otac nalazi u pritvoru i da je u prethodnom periodu išao na ispitivanja, ali da odbrana i porodica nemaju originalne izvještaje s tih pregleda, već samo ono što im Ratko Mladić i ljekari iz pritvora usmeno prenose.

Govorio sam već neko vrijeme da se stanje komplicira. Ne dobivamo dokumente u vezi s njegovim zdravstvenim problemima. U februaru smo dobili dokumente od decembra i januara, nemamo originalne izvještaje ljekara s kolonoskopije i biopsije, već samo usmeno prepričavanje ljekara iz pritvorske jedinice - izjavio je njegov sin.

Mladić je naglasio da je, osim operacije debelog crijeva, konstatirano da Mladić ima i umanjenu kognitivnu sposobnost, na šta su ukazivali eksperti još 2018. godine, ali je sud tada odbacio sve te izvještaje.

On je rekao da je odbrana u petak podnijela podnesak kojim traže pauzu u procesu, dok se ne utvrdi stanje Ratka Mladića i dok odbrana ne formira tim koji će utvrditi tačno stanje, s obzirom na to da je potrebna operacija koja za njega neće biti laka i s obzirom na umanjenje kognitivne sposobnosti. 

- Mora da se ispita je li sposoban da učestvuje u sudskom procesu na adekvatan način, jer, da bi mu se sudilo dalje, mora da bude sposoban - naveo je Darko Mladić navodeći da je podnesak poslan s oznakom hitno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.