ODLUKE

Erdoan blokira prelazak migranata preko Egejskog mora

Grčka policija i vojska na granici su nakon višestrukih pokušaja ilegalnog prelaska granice

Redžep Taip Erdoan. Agencije

Avaz.ba

7.3.2020

Turski predsjednik Redžep Taip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) naredio je turskoj Obalskoj straži da zbog rizika spriječi prelazak migranata preko Egejskog mora, javili su tamošnji mediji. 

Prema naredbi predsjednika, migrantima neće biti dozvoljeno da prelaze Egejsko more, jer je previše opasno, saopćila je Obalska straža. 

Tenzije su i danas visoke na granici Turske i Grčke, gdje su ispaljeni suzavac i dimne bombe, dok se više hiljada migranata okuplja pokušavajući da uđe u Evropsku uniju. Grčka policija i vojska na granici su nakon višestrukih pokušaja ilegalnog prelaska granice. 

Podsjetimo, Turska je 28. februara saopćila da će otvoriti vrata migrantima ka Evropi. 


Migranti na grčko-turskoj granici. Agencije

Erdoan će, inače, u ponedjeljak, 9. marta, otputovati u jednodnevnu radnu posjetu Briselu, saopćeno je iz njegovog kabineta. Nije precizirano gdje će Erdoan biti tokom posjete niti o čemu će tačno razgovarati u glavnom gradu Belgije. 

Saopćenje je uslijedilo nekoliko sati nakon što su ministri vanjskih poslova EU na sastanku u Hrvatskoj kritizirali Tursku, za koju su naveli da koristi "očaj" migranata "za političke svrhe". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.