KORONAVIRUS

Mjere bez presedana u Italiji: Idiotizam i ludilo

Psihoanalitičarka Pina Antinuči izjavila je da pati od noćnih mora i da se osjeća kao da država građane bombardira tjeskobom i paranojom

Milano, Italija. Ilustracija

Avaz.ba

9.3.2020

Ograničenja koja je uvela Italija obuhvataju 16 miliona ljudi i ostat će na snazi do 3. aprila, a zakon je tokom noći potpisao premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte). 

Prema novim mjerama strani turisti koji trenutno borave u Lombardiji i još 14 virusom pogođenih sjevernih pokrajina trebali bi odande otići, kazao je talijanski premijer.

Neće biti dolazaka u ta područja ni izlaza odande, osim u slučaju kada je to dokazano povezano s poslom, nekom hitnom situacijom ili zdravstvenim razlozima - rekao je Konte na pres konferenciji sazvanoj usred noći. 

Neki su već pokušali, a neki i uspjeli otići iz mjerama pogođenih dijelova Italije, a čelnik italijanske krajnje desnice Mateo Salvini (Matteo) zatražio je da vlada objasni situaciju milionima zabrinutih Italijana.

- Ko smije šta? Gdje mogu ići? Mogu li raditi? Ko može putovati - zapitao se Salvini.  

Sportski događaji i protesti su otkazani, a odlazak u kina, pozorišta ili muzeje te okupljanja na ostalim javnim mjestima su zabranjeni.  Istovrmeno, aerodromi i željezničke stanice još su operativni. Granice sa Slovenijom i Austrijom i Švicarskom također su otvorene.  

Psihoanalitičarka iz Milana Pina Antinuči (Antinucci) izjavila je da pati od noćnih mora i da se osjeća kao da država građane "bombardira tjeskobom i paranojom".




Broj zaraženih i umrlih u Italiji (Stanje je od jučer popodne). Screenschot

S druge strane, premijera Kontea razbjesnilo je to što je plan karantina procurio jučer u medije u subotu. On je to nazvao "neprihvatljivim širenjem nesigurnosti, straha i zbrke".

Čelnik skupine ljekara Biomedicinskog istraživačkog instituta Masimo Gali (Massimo Galli) za AFP je kazao kako je to bila "katastrofalna pogreška u komunikaciji" i "apsolutni idiotizam".

Broj zaraženih i umrlih u Italiji, stanje je od jučer popodneako se radilo o "čistom ludilu".  

- Nacrt vrlo stroge odluke je neko dostavio medijima, izazvao paniku i potaknuo ljude da pokušaju otići i odnijeti virus sa sobom - kazao je Burioni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.