EU IGRA OŠTRO

Han: Otvaranje granice ka Evropskoj uniji je Erdoanov manevar

Han je u intervjuu bečkom dnevniku ''Standard'' rekao da poziv Erdoana treba gledati iz “ugla unutrašnje političke situacije u Turskoj”

Han: Smatra da ima puno razloga za Erdoanov potez. Agencije

Avaz.ba

9.3.2020

Evropski komesar za budžet Johanes Han (Johannes Hahn) smatra da je otvaranje granice ka EU manevar predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) kako bi skrenuo pažnju s unutrašnjopolitičkih problema.

Han je u intervjuu bečkom dnevniku ''Standard'' rekao da poziv Erdoana treba gledati iz “ugla unutrašnje političke situacije u Turskoj”.

Kazao je da je Erdoan suočen s dugotrajnim konfliktom s Kurdima, koji nije riješio.

Također, kaže da se radi i o posljedicama neuspjelog puča iz 2016. godine te i o teškoj ekonomskoj situaciji, kao i geopolitičkom okruženju, što je sve drugo osim lako, pri čemu Turska ne može puno doprinijeti da bude bolje.

Uz to, naglašava Han, partija Erdoana je izgubila na lokalnim izborima u Istanbulu i Ankari.

- Na sve to uslijedio je uobičajeni refleks – traži se protivnik izvan zemlje - naveo je Han.

Dodao je da je 3,2 milijarde eura od ukupno, na osnovu sporazuma o izbjeglicama, dogovorenih šest milijardi već isplaćeno Turskoj.

- Ukupno 4,7 milijardi eura je već sporazumno fiksirano, a svih šest milijardi je isplanirano, što znači da se zna na šta treba da bude potrošeno - objasnio je Han.


Han: Nije štedio turskog lidera. Agencije

Rekao je da novac iz dogovora ne može jednostavno i bez uvjeta biti prebačen na turski žiroračun, već mora preko humanitarnih organizacija, na osnovu detaljnog opisa potreba i pod striktnom kontrolom, biti proslijeđen.

Što se budućih sredstava za pomoć izbjeglicama tiče, poručuje da Turska mora za svaku daljnju podršku prikazati spremnost na saradnju.

Ukazuje da trenutno na tursko-grčkoj granici gotovo da nema izbjeglica iz Sirije i da je većina iz Irana, Afganistana i Pakistana.

Prema njegovim riječima, veći dio od oko 3,6 miliona Sirijaca koji se nalaze u Turskoj u međuvremenu je dobro integriran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.