KLINIČKO ISPITIVANJE Testiranje pacijenata trebalo bi početi krajem marta

Naučnici iz Australije tvrde: Našli smo lijek za koronavirus

Profesor Paterson kaže da širom svijeta postoje pozitivna iskustva u liječenju novog virusa

Avaz.ba
16.03.2020 15:05

Dejvid Peterson

Foto: News.com.au

Tim australskih istraživača tvrdi da je našao lijek za novi koronavirus i nada se da će ga do kraja mjeseca testirati na pacijentima u svojoj zemlji. 

Profesor Dejvid Paterson (David) iz Centra za klinička istraživanja Univerziteta u Kvinslendu rekao je za News.com.au da su naučnici ustanovili da dva lijeka mogu pobijediti Sars-CoV-2 u epruveti.

Prema njegovim riječima, jedan od ovih lijekova dali  suprvim ljudima koji su bili pozitivni na COVID-19 u Australiji, što je rezultiralo "nestankom virusa" i potpunim oporavkom od infekcije.

Ovo je potencijalno efikasan tretman. Pacijenti koji su ga primili, uništili su koronavirus u svom sistemu po završetku terapije - kaže Paterson. 

Oba lijeka već su registrirana i dostupna u Australiji. 

- Ono što sada želimo učiniti je veliko kliničko ispitivanje širom Australije, u 50 bolnica, prilikom kojeg ćemo usporediti efikasnost jednog lijeka s efikasnošću drugog i efikasnošću njihove kombinacije - objasnio je on. 

Osim toga, istaknuo je i da su pacijenti pokazali "veliku toleranciju na lijekove" i da ne postoje neočekivane nuspojave.

Profesor Paterson kaže da širom svijeta postoje pozitivna iskustva u liječenju novog koronavirusa, u Kini i Singapuru. Njegov tim istraživača vjeruje da oni mogu početi davati lijekove pacijentima na siguran način u svojoj domovini. 

- Želimo osigurati Australcima najbolji tretman umjesto da se oslanjaju na nečija nagađanja ili nečija anegdotska iskustva - rekao je profesor.

On se nada da će s testiranjem pacijenata početi do kraja marta. 

- Ako možemo testirati lijek na prvom valu pacijenata, očekujemo da ćemo, ako bude bilo infekcija u narednim mjesecima, imati najbolje informacije o mogućem liječenju budućih pacijenata - zaključio je Paterson.

  • Počinju klinička istraživanja
    Počinju klinička istraživanja Foto: Ilustracija

Jedan od dva lijeka je lijek koji se koristi za liječenje HIV-a, a drugi je lijek protiv malarije, koji se naziva "klorokin", a koji se sada rijetko koristi zbog razvijene otpornosti.

Istraživači žele detaljno proučiti ove lijekove i tako "pokušati smanjiti anksioznost Australaca".

- Neki pacijenti već su se liječili ovim lijekovima u Australiji i to se pokazalo uspješnim, ali to još nije provedeno u kontroliranim i komparativnim uvjetima - objašnjava profesor.

Lijekove će pacijenti dobiti oralno, u obliku tableta, a oboljele će pitati žele li se pokušati izliječiti njima čim dođu u bolnicu. 

Ovo istraživanje potaknuli su kineski pacijenti, koji su bili prvi koji su dobili ove lijekove u Australiji nakon što su ljekarima pokazali informacije o tretmanu koji se koristi u inozemstvu.

Naši doktori su bili veoma iznenađeni što lijek za HIV funkcionira u borbi protiv koronavirusa pa su bili skeptični. Prvi val kineskih pacijenata u Australiji oporavio se poslije korištenja ovih lijekova, što nam je pokazalo da imamo nešto s čime možemo raditi - zaključuje Paterson. 

Trenutno se prikupljaju sredstva za kliničko ispitivanje ovih lijekova i druga srodna istraživanja, a do sada je prikupljeno 30.000 dolara od potrebnih 750.000.

Komentari

NA VRH