ODLUKE

Finska dopustila povratak djece u škole, ali samo onima čiji su roditelji ugroženi

Prošle srijede škole širom Finske zatvorile su svoja vrata sve do 13. aprila kad će se nastava nastaviti, ako za to bude uvjeta

Vlada je to dozvolila jer ne očekuje povratak velikog broja djece u učionice. Ilustracija

Avaz.ba

24.3.2020

Učenici od prvog do trećeg razreda u Finskoj mogu se vratiti svojim školama, objavila je ministrica obrazovanja te zemlje. 

Naravno, uz pristanak roditelja, dok oni koji još ne žele pustiti svoju djecu u školu zbog koronavirusa nisu obavezni pohađati nastavu iz učionica, već to mogu činiti od kuće.

Finci su tu odluku donijeli kako bi doskočili i olakšali onim roditeljima koji imaju "kritična zanimanja", odnosno ne mogu osigurati brigu za svoje dijete dok rade. Prošle srijede škole širom Finske zatvorile su svoja vrata sve do 13. aprila kad će se nastava nastaviti, ako za to bude uvjeta. 

Ministrica obrazovanja i kulture Finske naglasila je da učenici iz te dobne skupine (od prvog do trećeg razreda) nisu obavezni vratiti se u škole, dok finska vlada ipak savjetuje učenje na daljinu za sve - pa tako i one od prvog do trećeg razreda. No ministrica je ovom odlukom htjela pomoći onima čija radna mjesta su u pandemiji ugrožena.  

To su, dakle, medicinske sestre, doktori, policajci, čistačice, kao i radnici u trgovinama s prehrambenim proizvodima, i oni koji rade u sektoru prijevoza hrane, odnosno vozači.

Vlada je to dozvolila jer ne očekuje povratak velikog broja djece u učionice. 

Više o koronivirus čitajte na linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.