CRNA STATISTIKA

Francuska: Broj preminulih mnogo je veći od zvaničnih podataka

Zvaničnik zdravstvene službe Žerom Salomon izjavio je da će vlasti uskoro biti u stanju da prate broj preminulih u staračkim domovima

Francuska je 17. marta objavila blokadu širom zemlje. Agencije

Avaz.ba

25.3.2020

Broj preminulih u Francuskoj od koronavirusa mnogo je veći nego što se svakodnevno objavljuje, jer su tu uračunati samo preminuli u bolnicama, rekao je danas predsjednik Federacije francuskih bolnica Frederik Valeto.

Francuska je jučer prijavila ukupno 1.100 smrtnih slučajeva od koronavirusa, što znači da je broj povećan za više od deset puta u prethodnih 11 dana. 

- Poznati su nam samo podaci koji nam daju bolnice. Povećanje u zvaničnim podacima već je veliko, ali konačne brojke bi, nesumnjivo, bile mnogo veće ukoliko bismo skupili sve informacije o preminulim u staračkim domovima i kod kuća - rekao je Valeto.

Zvaničnik zdravstvene službe Žerom Salomon izjavio je da će vlasti uskoro biti u stanju da prate broj preminulih u staračkim domovima. 

Francuski mediji su ranije javili o više desetina preminulih u staračkim domovima te da je do 15 osoba umrlo u samo jednoj instituciji na istoku zemlje.

"Mond" je pisao o 39 preminulih u staračkim domovima u regionu Il de Frans oko Pariza te da institucije u privatnom vlasništvu nerado objavljuju te podatke. 

U Francuskoj, koja je 17. marta objavila blokadu širom zemlje, broj novozaraženih rastao je u prosjeku za 26 posto dnevno, ali je jučer stopa usporila na oko 15 posto. 

Poznati su samo podaci koje daju bolnice. Agencije

Francuski mediji su ranije javili o više desetina preminulih u staračkim domovima te da je do 15 osoba umrlo u samo jednoj instituciji na istoku zemlje.

"Mond" je pisao o 39 preminulih u staračkim domovima u regionu Il de Frans oko Pariza, te da institucije u privatnom vlasništvu nerado objavljuju te podatke.

U Francuskoj, koja je 17. marta objavila blokadu širom zemlje, broj novozaraženih rastao je u prosjeku za 26 posto dnevno, ali se jučer stopa usporila na oko 15 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.