COVID-19

Iran strahuje od drugog vala pandemije koronavirusa

Dužnosnici se žale da mnogi Iranci zanemaruju pozive da ostanu u kući i otkažu putovanja za perzijske novogodišnje praznike

Nisu uvedeni karantini za gradove. Agencije

Avaz.ba

25.3.2020

Iran bi se mogao suočiti s drugim valom pandemije Covida-19, upozorio je portparol iranske vlade nakon što su u toj zemlji zabranjena putovanja između gradova i tradicionalna okupljanja po parkovima za perzijsku Novu godinu.

- Nažalost, neki su Iranci zanemarili savjete dužnosnika ministarstva zdravstva i putovali su tijekom novogodišnjih blagdana. To bi moglo izazvati drugi val koronavirusa - rekao je portparol Ali Rabijel, prenijela je državna televizija.

Predsjednik Hasan Rohani zabranio je sva nova putovanja između gradova, a prekršitelji će se suočiti s pravnim posljedicama, poručio je Rabijel.

Dužnosnici se žale da mnogi Iranci zanemaruju pozive da ostanu kod kuće. Agencije

U eskalaciji zaraze Covidom-19 u Iranu je do sada umrlo 2.077 osoba, rekao je dužnosnik ministarstva zdravstva Kianuš Jahanpur (Kianush) u srijedu, a u posljednja 24 sata umrle su 143 osobe.

Dužnosnici se žale da mnogi Iranci zanemaruju pozive da ostanu kod kuće i otkažu putovanja za perzijske novogodišnje praznike, koji su počeli 20. ožujka. 

- Ovaj novi plan je strog i stvorit će teškoće i ograničenja putovanja te navesti ljude koji su već otputovali da se ranije vrate kućama - rekao je Rohani u izjavi koju je prenijela državna televizija. 

Na sastanku, koji je televizija izravno prenosila, Rohani je rekao da će biti uvedeno još ograničenja radi obuzdavanja širenja Covida-19, kojim se u Iranu zarazilo 27.017 ljudi.

Iranska vlada zasad nije uvela karantine za iranske gradove. 

Više o koronavirusu čitajte na linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.