PANDEMIJA

Najgore se tek očekuje: Njujorčani strahuju od italijanskog scenarija

Ljekar Šemit Patel nada se da neće morati početi birati koje će bolesnike s koronavirusom liječiti

Njujork: Zdravstveni sistem na rubu granica. AFP

E. J. / Avaz.ba

31.3.2020

Naglim porastom hospitaliziranih osoba i sa zdravstvenim sistemom koji je na rubu granica, njujorški ljekar Šemit Patel (Shamit) priprema se za ono najgore u narednih nekoliko dana, nadajući se da neće morati početi birati koje će bolesnike s koronavirusom liječiti.

Val bolesnika u njegovoj bolnici na Menhetnu proporcionalno odgovara onome koji je pogodio američki grad Njujork, gdje je broj od 463 potvrđena slučaja prije dvije sedmice do jučer narastao na čak 36.000 zaraženih osoba tokom pandemije koronavirusa.

Pod ekstremnim pritiskom u posljednje dvije sedmice, 46-godišnji Patel priprema se za najgore, čak i ako je "nešto za šta se nadamo da ne moramo vidjeti". Za Patela, najgora bi bila situacija slična onoj u određenim regijama Italije, gdje je zdravstveni sistem toliko preopterećen da više ne može zbrinuti sve pacijente, prenosi AFP.


- Morat ćete biti malo brži u pregledima, procjeni i određivanju plana liječenja svakog pacijenta – rekao je Patel, napomenuvši da bi se broj pacijenata mogao "udvostručiti ili utrostručiti i, u tom slučaju, ne bi bilo moguće pružiti im efikasno liječenje".

On je zabrinut zbog potencijalnog nedostatka opreme, posebno respiratora.

- Ako dobijete veliki broj pacijenata, a imate ograničen broj respiratora, onda morate početi birati – rekao je Patel i dodao da će teško biti izdržati ako ova kriza potraje mjesecima. 

- Ovo će biti duga i iscrpljujuća bitka – rekao je Patel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.