UPOZORENJE

Od koronavirusa dnevno umire hiljadu Amerikanaca

Zalihe medicinske opreme, o kojima brigu vodi američka vlada, skoro su iscrpljene

Donald Tramp. AFP

Avaz.ba

3.4.2020

Administracija Bijele kuće spremna je povesti se za primjerom lokalnih dužnosnika i Amerikancima savjetovati da vani nose zaštitne maske, dok epidemija koronavirusa ne slabi, a broj mrtvih u SAD penje se na više od 1.000 u samo jednom danu.

Na brifingu u Bijeloj kući Debora Briks (Brix), članica štaba Donalda Trampa (Trumpa) za borbu protiv koronavirusa, rekla je da će Centri za kontrolu bolesti SAD (CDC) tokom sljedećih dana u preporuke za zaštitu od koronavirusa dodati i nošenje zaštitnih maski.

Upozorila je da Amerikanci, kojima je preporučeno da izlaze samo ako je nužno, ne bi smjeli razviti "lažan osjećaj sigurnost" da će ih maske potpuno zaštititi od bolesti dišnih puteva tako što će im prekriti lice

Broj umrlih premašio 6.000

Odgovarajući na pitanja novinara na brifingu, Tramp je dodao da ih "ljudi mogu nositi samo ako to žele".

Broj umrlih od Covida-19 u SAD porastao je na 6.088, a broj zaraženih u svih 50 američkih država premašio je 245.000. 

Broj zaraženih u svijetu sinoć je premašio milion, a broj umrlih 53.000.

Prema procjenama stručnjaka za zdravstvo Bijele kuće, od koronavirusa će, čak i ako na snazi bude potpuni karantin, umrijeti između 100 i 240 hiljada Amerikanaca.


Donald Tramp. AFP

Trampova administracija, CDC i službe javnog zdravstva do sada su odbacivali nužnost nošenja maski, isprva tvrdeći da su za zdrave ljude takve mjere nepotrebne, pa čak i kontraproduktivne.

No, gradonačelnici Njujorka i Los Anđelesa tražili su od svojih sugrađana da ih nose.

Zalihe medicinske opreme, o kojima brigu vodi američka vlada, skoro su iscrpljene i zaštitne odjeće za ljekare i medicinske sestre skoro nema. 

U epicentru epidemije Njujorku, gdje je koronavirusom od početka pandemije zaraženo skoro 50 hiljada i umrlo više od 1.400 osoba, u bolnicama više skoro nema mjesta za teško oboljele, a broj mrtvih sve je veći tako da gradske vlasti traže mjesto za privremeni pokop umrlih i izvan grada. 

Devedeset posto Amerikanaca ne izlazi iz kuće

Vašingtonu će u roku od dvije sedmice trebati 3.600 bolničkih kreveta. Procjenjuje se da će širenje zaraze koronavirusom vrhunac u tom gradu dosegnuti 15. aprila. 

Administracija Donalda Trampa odgovorila je na širenje koronavirusa sporije od brojnih drugih vlada, a izvještaj odbora Zastupničkog doma pokazuje da je Savezna agencija za upravljanje krizom pojedinim državama poslala tek mali dio traženih zaliha.

Prema procjenama, skoro 90 posto Amerikanaca ne izlazi iz kuće, a američka vlada saopćila je da je čak 6,6 miliona radnika prošle sedmice zatražilo pomoć za nezaposlene, što je dvostruko više nego sedmicu ranije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.