KORONAVIRUS

Premijer odbio proglasiti vanredno stanje u zemlji iako građani to traže

Do sada su u Japanu bili hospitalizirani svi oboljeli od koronavirusa, bez obzira na to jesu li bili asimptomatski slučajevi ili s blagim simptomima

U Japanu skoro 2.800 zaraženih i 73 umrlih. Agencija

Avaz.ba

3.4.2020

Japanska vlada pozvala je regije koje imaju najveći broj zaraženih koronavirusom, da sačuvaju bolničke krevete za teško oboljele te da srednje teške bolesnike i one bez simptoma pošalju na kućno liječenje ili u hotel.


Ministarstvo zdravstva identificiralo 26 žarišta infekcije

Vlada je taj potez, koji pokazuje zabrinutost zbog sve većeg pritiska na japanski zdravstveni sistem, povukla nakon što se jedan od najuglednijih poduzetnika, internetski milijarder Hiroši Mikitani pridružio apelima premijeru Šinzeu Abeu da proglasi vanredno stanje dok se sve više povećava broj zaraženih.

Do sada su u Japanu bili hospitalizirani svi oboljeli od koronavirusa bez obzira na to jesu li bili asimptomatski slučajevi ili s blagim simptomima. No, u Tokiju je kreveta sve manje, rekli su ove sedmice stručnjaci. Japan je do sada bio pošteđen eksponencijalnog rasta broja oboljelih, kakav je viđen u nekim dijelovima Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i drugim zemljama i do sada je imao skoro 2.800 zaraženih i 73 umrla.

U samom glavnom gradu zabilježen je najveći broj zaraženih u zemlji - 684, što je malo u odnosu na skoro 14 miliona stanovnika, ali se stručnjaci boje da postoji određeni postotak zaraženih koje je nemoguće otkriti.


U glavnom gradu zabilježen je najveći broj zaraženih u zemlji - 684. Agencija

Agencija Kyodo objavila je da je nekoliko ljudi koji su 20. marta bili na koncertu u Tokiju, uključujući i izvođača, pozitivno na koronavirus. Pred kraj marta, ministarstvo zdravstva identificiralo je 26 žarišta infekcije širom zemlje, objavio je NHK.

Nakon prošlosedmične napetosti u glavnom gradu u pogledu toga hoće li i kada vlada proglasiti vanredno stanje, direktor kompanije Rakuten Mikitani objavio je na Twitteru da su on i Masajoši Son, utemeljitelj tehnološke kompanije "SoftBank Group", telefonom razgovarali o tome kako je Japan u iznimno kritičnoj situaciji.

- Kako možete reći da ovo nije vanredna situacija? Gospodine Abe, molim vas, odmah proglasite vanredno stanje - napisao je Mikitani na Twitteru.


Osigurati smještaj za zaražene ljude koji žive sa porodicom

U međuvremenu je guvernerka Tokija Juriko Koike rekla da će prioritet glavnog grada biti spašavanje života teških bolesnika te je pozvala ljude da ostanu kod kuće. Rekla je da Tokio, u saradnji s vladom, nastoji osigurati smještaj za zaražene ljude koji žive sa porodicom.

Premijer Abe kazao je da se razmatra i mogućnost korištenja smještaja koji je bio pripremljen za Ljetne olimpijske igre, koje su odgođene za godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.