PANDEMIJA

Pojačane kontrole u Turskoj: Obustavljeni međunarodni letovi, vozilima se u 31 grad neće moći ni ući ni izaći

Najveći broj zaraženih zabilježen je u Istanbulu

Erdoan: Obavezno nošenje zaštitnih maski. AFP

Avaz.ba

4.4.2020

Turska je danas pojačala kontrolu na javnim mjestima, dan nakon što je predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) nametnuo upotrebu maski za lice kako bi suzbio pandemiju koronavirusa.

Turska je do sada zabilježila 425 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom i skoro 21.000 infekcija, od kojih je većina zabilježena u Istanbulu, prenosi AFP službene podatke.

- Od subote, svi koji izlaze u trgovine ili tržnice, moraju nositi masku za lice - rekao je Erdoan, pozvavši građane da drže udaljenost od "tri koraka" jednih od drugih. 

Na istanbulskoj pijaci, koja je otvorena svake subote, službenici su mjerili temperaturu kupcima na ulazu. Veli Jildirim (Yildirim, 50), koji prodaje povrće, tvrdi da su mjere došle "prekasno". 

Uvedena ograničenja i u saobraćaju. AFP

- Mi smo posljednji u poređenju s ostatkom svijeta. Čak i to nije dovoljno, trebalo bi da postoji potpuno "zatvaranje" u Istanbulu – rekao je Jildirim za AFP.

Kao dio mjera poduzetih u cijeloj zemlji, vlasti su obustavile međunarodne letove, izdale zabranu kretanja za osobe mlađe od 20 i starije od 65 godina i zatvorile škole.

Erdoan je u petak, također, rekao da se u 31 grad tokom narednih 15 dana vozilima više neće moći niti ući niti izaći, uključujući Istanbul. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.