ŠPANIJA

"Seat" umjesto automobila proizvodi respiratore

Nakon Italije, ova zemlja ima najviše žrtava na svijetu, a najpogođenije su pokrajine Madrid i Katalonija

Španija se suočava s nedostatkom sanitarnog materijala. AFP

Avaz.ba

7.4.2020

Španski proizvođač automobila "Seat" počeo je proizvoditi respiratore za pacijente oboljele od koronavirusa, saopćila je danas kompanija.

- U našem pogonu u Martorelu (Katalonija) danas se ne proizvode automobili nego respiratori za pomoć pri disanju u sklopu saradnje sa zdravstvenom službom, u jeku krize zbog bolesti Covid-19 - saopćio je "Seat" na internet-stranicama.

U Španiji je danas ukupan broj preminulih od koronavirusa dosegnuo 13.798 ljudi. Nakon Italije, ova zemlja ima najviše žrtava na svijetu, a najpogođenije su pokrajine Madrid i Katalonija. 


U proizvodnji respiratora radi 150 radnika. AFP

U proizvodnji respiratora radi 150 radnika "Seata", koji su premješteni sa svojih uobičajenih radnih mjesta. 

Kompanija dnevno proizvodi 100 tih aparata, a krajem sedmice broj namjerava povećati na 300, nakon što dobije odobrenje ministarstva zdravstva, izvijestile su novine "El País".

Španija se suočava s nedostatkom sanitarnog materijala pa razne kompanije preusmjeravaju svoje proizvodne linije u izradu zaštitnih maski, odijela i dezinfekcijskih sredstava.

Parlament bi ove sedmice trebao odobriti produžetak vanrednog stanja do 26. aprila. 

Danas je zaraženo novih 5.478 stanovnika pa je broj oboljelih porastao na 140.510. To je 5,13 posto više nego dan ranije. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.